Sindicats de Mossos denuncien que el dispositiu Toga provoca manca d’efectius al Pirineu

Aquest servei destina agents dels Mossos d’Esquadra a cobrir els jutjats les 24 hores del dia

Un agent dels Mossos d’Esquadra de patrulla en imatge d'arxiu
Un agent dels Mossos d’Esquadra de patrulla en imatge d'arxiu | Aina Font
Redacció
02 de maig del 2019
La coalició sindical CME 3, formada per tres sindicats de Mossos d’Esquadra, ha denunciat a través d’un escrit al Director general del cos la manca de personal que consideren que pateixen les comissaries de la Regió Policial del Pirineu Occidental. Segons asseguren, aquest dèficit de personal s’ha vist agreujat pel dispositiu Toga, que obliga a cobrir els jutjats les 24 hores del dia amb efectius dels Mossos d’Esquadra. 

Aquest fet, tal com denuncien, ha provocat que les plantilles de totes les Àrees Bàsiques Policials del territori pateixin una manca d’agents al carrer. La implantació del servei Toga en diverses comissaries “ha provocat que només quedi una patrulla operativa per torn” i, en cas de tenir custòdies de detinguts o baixes, “l’única patrulla operativa per comarca és, en moltes ocasions, un caporal o agent en funcions de responsable”, lamenten.

Des de la coalició sindical volen deixar constància que aquesta manca d’efectius suposa un “risc” pels agents que han d'atendre determinants serveis, ja que “no es poden cobrir amb les garanties de seguretat que caldria ni amb un temps mínim de resposta”. En alguns casos, relaten, s'ha hagut d'anar a recollir un agent del dispositiu Toga o anar a comissaria a recollir l'agent de porta per atendre diversos serveis.

Finalment, els tres sindicats consideren “perillós” i “poc recomanable” que només dos agents hagin de fer front a serveis com baralles, discussions o temes de violència domèstica “sense cap tipus de recolzament”.