Quines possibilitats té Concepció Cañadell de ser diputada al Congrés?

El tribunal podria suspendre de funcions Junqueras, Romeva, Sànchez, Rull i Turull seguint el criteri aplicat al Parlament

Cañadell, amb Puigdemont i Borràs
Cañadell, amb Puigdemont i Borràs | ACN
ACN / À.LL
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:21h
Els resultats electorals a la demarcació de Lleida han deixat un escó per JxCat. Un resultat que permetria entrar com a diputat a l'exconseller Jordi Turull, actualment a Soto del Real, i que deixa Concepció Cañadell, qui ha estat número 2 de la llista i candidat de facto de JxCat en aquestes eleccions, fora del Congrés. Les circumstàncies dels presos polítics catalans, l'evolució del judici al Tribunal Suprem i una previsible sentència condemnatòria dificulten, però, que puguin arribar a exercir com a diputats. 

Ara per ara, les opcions que l'alcaldessa de Térmens i presidenta del Consell Comarcal de la Noguera -així com els membres de les llistes que segueixen als presos polítics elegits- entri com a diputada només poden passar per la impossibilitat de Turull de jurar o prometre en persona la Constitució al Congrés, que renunciï a l'acta de diputat o que una sentència condemnatòria en els propers mesos l'inhabilités per a exercir un càrrec públic.

La situació és la següent:

Entre els candidats escollits apareixen cinc dels polítics que s'asseuen al banc dels acusats: Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull i Josep Rull al Congrés i Raül Romeva al Senat.

Els advocats de tots ells (Jordi Pina i Andreu van den Eynde) estudien la fórmula per demanar al Suprem que puguin sortir de la presó per anar a les respectives sessions constitutives. Al Congrés, la previsió és que el ple siga el 21 de maig. El tràmit d'acatar la Constitució només es pot fer presencialment. Més enllà d'això, el Suprem té l'opció d'impedir que puguin fer activitat parlamentària si aplica el mateix article de la llei (384 bis) que ja va fer al Parlament per suspendre de funcions els polítics empresonats.

Els advocats hauran de determinar ara si cal que presentin un escrit davant el tribunal demanant l'alliberament per anar a recollir l'acta o si, per contra, els magistrats ho autoritzen d'ofici per garantir els drets polítics dels candidats escollits. 

Obligatori acatar la Constitució en persona 

Si el Suprem autoritza la seva sortida, els presos podran assistir el proper 21 de maig a la sessió de constitució del Congrés i pujar a l'estrada de la cambra baixa per jurar o prometre (ni que sigui per imperatiu legal) acatar la Constitució. 

Segons fonts del Congrés, però, abans caldrà que vagen a la junta electoral provincial corresponent a buscar l'acta conforme són diputats electes i portar-la al Congrés. També hauran d'aportar documents i fer la declaració d'activitats. Uns tràmits, però, que no és obligatori que facin personalment ells i que poden delegar. 

Ara bé, sí que estan obligats a anar a la sessió plenària a acatar la Constitució. Les mateixes fonts apunten que si no ho fan no completen els tràmits i, per tant, no poden exercir plenament les funcions de diputat i, entre d'altres, ni cobrarien ni podrien votar ni participar en les deliberacions.

El Suprem també haurà de decidir si els permet articular la seua participació en les votacions ja que el reglament del Congrés és molt restrictiu i només permet el vot a distància en cas de malalties que impedeixen el desplaçament, baixes de maternitat o lactància.

Possibilitat de suspendre'ls de funcions

El tribunal presidit per Manuel Marchena té sobre la taula la possibilitat de repetir l'estratègia que ja va aplicar al Parlament per suspendre els diputats processats. En aquella ocasió ho va fer en base a l'article 384bis de la Llei d'enjudiciament criminal (Lecrim), que determina la suspensió de l'exercici de càrrec públic per a processats amb presó preventiva decretada per delicte de rebel·lió. 

En aquella ocasió, la suspensió va arribar quan ja eren diputats al Parlament i se'ls va aplicar un cop el magistrat que instruïa la causa, Pablo Llarena, els va processar i deixar a les portes del judici. Es va produir el juliol de 2018 i, llavors, la suspensió també afectava Carles Puigdemont i Toni Comín. 

Segons avança El Periódico, el Suprem té clar que comunicarà tant al Congrés com al Senat que regeix l'article 384bis i que, per tant, les dues cambres han de fer com el Parlament i suspendre de funcions Sànchez, Rull, Turull, Junqueras i Romeva. Per tant, el tribunal impediria que exerceixin la seva activitat.