Presenten a Barcelona els Campionats del Món de Piragüisme d'aigües braves de Sort i la Seu

La capital del Pallars Sobirà acollirà del 29 de juny al 6 de juliol les proves de freestyle o estil lliure

Imatge de la presentació del Mundial, aquest dijous, a Barcelona
Imatge de la presentació del Mundial, aquest dijous, a Barcelona | Gencat
Redacció
26 d'abril del 2019
El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha presidit aquest dijous la presentació dels Campionats del Món de Piragüisme d'aigües braves 2019, que es disputaran a Sort i la Seu d’Urgell aquest proper estiu amb la participació d’unes 60 federacions internacionals. L’acte ha tingut lloc a l’estand de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, ubicat aquests dies al Trofeu Conde de Godó de tennis.

Sort acollirà les proves de freestyle o estil lliure a la Noguera Pallaresa, concretament al camp de regates de l’Aigüerola, del 29 de juny al 6 de juliol. Aquí se’n van disputar les primeres competicions i es va organitzar la primera Copa d’Europa (1999), el primer Campionat del Món (2001) i dues Copes del Món (2014 i 2018). L'any 2006 la modalitat va ser reconeguda oficialment per la Federació Internacional de Piragüisme (ICF) i va entrar dins el seu programa esportiu.

Per al Mundial, el camp de regates l’Aigüerola inaugurarà l’estadi de freestyle, un “llegat” que, segons l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, afavorirà “l’arribada d’esportistes que donarà vida al municipi i, a banda, evitarà el despoblament de les nostres comarques”. Monterde ha afirmat que el kayak actua com a “vertebrador de la societat” en aquests municipis de muntanya i ha desitjat que “la societat Sort-la Seu s’allargui durant molts anys”.

Per altra banda, la Seu d'Urgell serà del 25 al 29 de setembre la seu de les proves d’eslàlom i descens esprint. L’alcalde del municipi, Albert Batalla, ha coincidit amb Monterde en què aquest tipus de competicions “estimulen l’esport i l’economia local”. Amb el Mundial, el Pirineu es converteix en “un espai privilegiat al món per a l’entrenament i la competició de piragüisme”, ha conclòs l’alcalde de la Seu.
 

L’alcalde de Sort, Raimon Monterde, durant la seva intervenció. Foto: Ajuntament de Sort


D’altra banda, Gerard Figueras ha subratllat el paper de l’esport com a “motor econòmic dels territoris de muntanya com el Pirineu” i ha destacat el llegat que quedarà dels Mundials, tant a la Seu com a Sort, amb instal·lacions renovades com el Parc del Segre a la Seu o de nova creació com l’estadi de freestyle de Sort.
 
Al seu torn, el vicepresident segon de la Diputació de Lleida, Gerard Sabarich, ha assegurat que “el treball modest i seriós” fet per portar a bon port aquesta competició generarà “riquesa econòmica als nostres municipis i comarques, així com un ressò com a destí de turisme de qualitat” molt important. El cap del comitè d’estil lliure de la Federació Internacional de Canoe (ICF), el també pallarès Lluis Rabaneda, ha fet èmfasi en el paper del Pirineu com a “pol d’acció del piragüisme d’aigües braves a nivell mundial”.

Tres Mundials en un

La candidatura conjunta formada per Sort i la Seu d'Urgell va ser escollida al març de 2015, a Marràqueix (Marroc). L'opció catalana va tenir un ampli suport en la votació realitzada pel consell directiu de la ICF. La candidatura va oferir la possibilitat de disputar les tres modalitats, estil lliure, eslàlom i descens esprint, durant les mateixes dates, però en dos escenaris diferents i comunicats per distàncies raonables.

La responsabilitat de la organització de la competició recau en els Ajuntaments de Sort i de la Seu d’Urgell que, juntament amb el suport tècnic de la ICF, tindran com a objectiu la realització, coordinació i gestió de tot l’esdeveniment. Els col·laboradors per a dur a terme tota aquesta tasca organitzativa són també la Federació Espanyola de Piragüisme, la Federació Catalana de Piragüisme, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, l’Agència Catalana de Turisme, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i les empreses Roc Roi i Parc del Segre SA.