Un subinspector de la policia diu que van ser insultats per nens que estaven a la comissaria de Lleida

Assegura que els menors els hi van dir "assassins" | Un agent diu que van rebre l'ordre de no marxar del centre de la Mariola fins que no s'atengués l'home amb una aturada cardiorespiratòria

Redacció
18 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:15h
Un subinspector de la Policia Nacional que va actuar a Lleida l'1-O ha assegurat que el dia següent al referèndum, el 2 d'octubre, va veure com van treure nens d'entre 8 i 10 anys d'una escola de davant de la comissaria del cos a la ciutat. "Els van posar davant i ens cridaven assassins, ens feien gestos, ens deien que havíem matat a persones", ha assegurat.

El subinspector ha assegurat que aquells dies estaven "sobrepassats" i que va veure "autèntiques barbaritats". El subinspector és un dels agents que va participar en l'actuació a l'Institut Caparrella. Un altre agent (64.091) que va actuar al Centre Cívic de la Mariola ha assegurat que va fer ús de les porres "per tirar enrere la gent" perquè veia en "perill" la seva integritat. L'agent ha assegurat que van rebre l'ordre de no moure's del lloc fins que s'atengués l'home que va patir una aturada cardiorespiratòria.

El subinspector ha assegurat que, durant l'actuació a la Caparrella van detenir una persona de "gran envergadura" que era "el més d'actiu" d'entre les "20 o 25 persones que impedien el pas" per la porta de la tanca perimetral de l'institut. De fet, ha assegurat que va rebre una "estirada", li va pegar un "cop al canell" i el va "arrossegar cap a dins del pati" donant-li "puntades de peu, cops de puny i de colze". En aquell punt, ha assegurat que "corria perill" i que per això el van "reduir i detenir". "El més actiu era ell, però allí donava cops tothom", ha assegurat.

De fet, ha assegurat que fruit d'aquest moment va rebre una "luxació" al canell, però que no va causar baixa perquè aquells dies estaven "sobrepassats", veient "autèntiques barbaritats".

A preguntes de l'advocat Benet Salellas, ha afirmat que ell no va fer ús de les porres i que no va veure que ho fes cap company seu, tampoc a dins de l'institut, on era "materialment impossible treure una defensa". En canvi, un altre agent (93.178) que va participar en l'actuació en aquell mateix institut, sí ha admès que va veure que alguns agents feien ús de la porra, tot i que no ha pogut concretar si a dins, i que "s'havia d'empènyer" gent que hi havia en una rampa, alguns dels quals "intentaven tornar". Tot i això, ha negat que se'ls "llencés", a preguntes de Salellas, sinó que "se'ls treia" i no ha descartat que algú caigués a terra.

Aquest agent ha assegurat que hi va haver "un forcejament molt fort a la porta", on els concentrats "feien una espècie de melé i donaven puntades". En aquest moment, ha dit que va rebre "un cop fort a l'esquena, possiblement una puntada de peu".

L'agent 64.091, que va participar a l'actuació al centre cívic de la Mariola, ha explicat que va rebre una "ordre directa" dels seus superiors de quedar-se a la zona fins que l'home que va patir una aturada cardíaca fos atès. "Un inspector ens diu que havíem d'aguantar allà perquè una persona patia el que semblava un infart i que fins que no arribessin els serveis mèdics d'allà no es movia ningú", ha relatat.

Per la seva banda, l'agent 107.387 ha dit que al centre cívic de la Mariola ha assegurat que es va treure les persones que hi havia a l'entrada fent ús de la "mínima força indispensable", tot i que van rebre "puntades de peu, cops de genoll i colzes i tot tipus d'agressions". L'agent ha dit que hi havia un "nucli més dur que estava a la porta" i altra gent als voltants que cridaven "que volien votar". També ha dit que va patir una lesió en el dit d'una mà quan es va trobar "enrocat en una melé". L'agent creu que els concentrats estaven "completament organitzats", tot i desconèixer si algú els liderava.

Una pedra i dos contenidors

Els últims policies que han testificat al Suprem han relatat dos incidents. Els dos primers han explicat que van quedar lesionats quan els van llençar uns contenidors que estaven bloquejant l'entrada del centre cívic de la Mariola. Han relatat que hi havia grups de persones que es dedicaven a treure els contenidors i tornar-los a posar. 

Un altre agent ha explicat un incident que va passar la nit de l'1-O a la comissaria del CNP de Lleida, quan estava formant part d'un cordó de seguretat als afores de l'equipament per una concentració de 2.000 persones. Ha explicat també que a la tarda hi havia grups de joves (entre 17 i 30 anys) que corrien pels carrers del voltant de la comissaria cridant consignes d'entrar i "assaltar" la comissaria. "Deien que anirem a per ells que eren més i podien entrar", ha detallat. 

Mentre era al cordó, li va impactar una pedra "d'uns 150 i 200 grams) i li causa una ferida al front, tot i que portava la gorra i impacta amb l'escut. L'oficial (número 118.664) ha remarcat que hi havia dues furgonetes d'antidisturbis dels Mossos i que no van fer "res" i no "col·laboren" amb la policia espanyola ni "obliguen" els manifestants a marxar.