Una baralla multitudinària a la presó de Ponent acaba amb l'aïllament de nou presos

UGT denuncia falta de personal mentre que Justícia qualifica els fets de "disputa" i destaca que no hi va haver ferits

Redacció
11 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:18h
UGT ha denunciat aquest dijous que dimarts a la tarda es va produir una "baralla multitudinària" al mòdul 6 del centre penitenciari de Ponent entre dos grups d'interns; per un assumpte de control territorial i drogues. L'incident, que va passar a les 17.50h, va acabar amb nou presos aïllats provisionalment, tres d'ètnia gitana i sis de l'Europa de l'Est. El sindicat lamenta que no es tracta d'un fet aïllat i culpa l'administració de "menystenir" els funcionaris amb unes polítiques de personal "nefastes".

El responsable del Sindicat de Presons de la UGT de Catalunya, Xavier Martínez, considera que per un correcte funcionament a Ponent, que té 900 presos, caldria augmentar la plantilla un 50% i passar dels 200 als 300 treballadors. Justícia, en canvi, no té previst un augment de personal i qualifica els fets de "disputa". El departament destaca que no hi va haver ferits gràcies a la "gran professionalitat" amb què van actuar els funcionaris, que van aconseguir reconduir la situació.

UGT Presons ha denunciat que, després dels "greus incidents" que es van produir la setmana passada al centre penitenciari de Brians 2, aquesta setmana s'ha de "lamentar" una nova "baralla multitudinària", en aquest cas al Centre Penitenciari de Ponent. Segons asseguren, les estadístiques demostren que, amb caràcter general, a tots els centres penitenciaris catalans estan augmentant les agressions als professionals penitenciaris i els incidents greus protagonitzats per interns així com les situacions de risc com baralles i aldarulls. 

Pel que fa als fets d'aquest dimarts a Ponent, només la immediata actuació de la plantilla va poder evitar que els "greus incidents" es transformessin en "desastre", alerta UGT, que afegeix que es va poder reconduir la situació gràcies a l'eficàcia i la professionalitat dels treballadors de servei.

Tot això, des del sindicat denuncien que al sistema penitenciari català s'està visualitzant l'augment exponencial d'interns de països de l'est d'Europa, que està afectant d'una manera "evident" el sistema amb un canvi de perfil d'interns que tenen unes característiques molt marcades "relacionades amb la violència, les màfies i l'extorsió". A les presons catalanes hi ha 400 interns de països de l'Est, el doble que fa tres anys, d'un total de 9.000 interns.

A més, afegeixen, cal tenir en compte que la mitjana d'edat dels funcionaris de la presó de Ponent és de 57 anys, la qual cosa dificulta l'actuació contra una tipologia de presos conflictius de 35 anys.

Des d'UGT Presons recorden que fa mesos que adverteixen que cal prendre mesures per abordar aquesta problemàtica i lamenten que, en lloc de fer-ho, l'Administració, "en un altre exemple del menyspreu amb què tracta el col·lectiu, continua aplicant unes nefastes polítiques de personal consistents a negar la realitat i no dotar del personal necessari els centres penitenciaris, no cobrint el 100% de les centenars de baixes mèdiques que tenim, ni les vacants que es van produint per diferents circumstàncies".

UGT Presons exigeix que es doti de personal els centres amb els treballadors que marca la RLT i que hi hagi una cobertura total de les baixes. Alerten que aquesta situació només pot anar a pitjor si no es prenen mesures i que s'agreujarà amb l'arribada de les vacances.