Tribunals

Marlen Minguell obrirà les declaracions del «cas Boreas» sobre obra pública i presumptes tractes de favor

Serà el proper 6 de maig

per Redacció , 4 d'abril de 2019 a les 22:47 |
Marlen Minguell, a judici | Àlvar Llobet
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dilluns 6 de maig començaran a declarar els primers investigats pel "cas Boreas", set mesos després que els Mossos d'Esquadra detinguessin el ja expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i 23 persones més per presumptes delictes de corrupció i enriquiment personal.

La jutgessa va qualificar la causa de "complexa" i la va dividir en sis parts, la principal relacionada amb adjudicacions d'obra pública. Segons ha pogut saber l'ACN, les declaracions previstes pel 6 de maig estan relacionades amb una de les parts secundàries de la causa. Per a aquest dia, la jutgessa ha citat a declarar tres persones, entre elles, la cap d'Organització de la Diputació de Lleida, Marlen Minguell, com a investigada. Haurà d'explicar si va influir per beneficiar familiars.


En aquesta part de la causa, la jutgessa investiga si Minguell va fer gestions perquè l'explotació bovina que la seva família té a Balaguer obtingués una ajuda europea per un projecte de cinc milions d'euros. 

A partir d'una conversa telefònica intervinguda el 22 de juliol de 2016 entre Minguell i la seva neboda, els investigadors conclouen que Marlen Minguell, va fer "totes les gestions al seu abast per influir i posar en contacte familiars directes amb càrrecs electes i funcionaris de diverses administracions". Segons les mateixes investigacions, Minguell va demanar ajuda a l'exdiputat de CiU Francesc Xavier Ballabriga, que treballava en la redacció de propostes, que també ha estat citat a declarar el 6 de maig.


Finalment, també declararà el director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, Joan Buchaca, com a testimoni. Els grups polítics de la Diputació van ser informats ahir dimecres d'aquestes citacions.

Investigació del cas


El "cas Boreas" compta amb un sumari de quinze toms i més de 4.000 folis. Part de la documentació que el jutjat està estudiant és la transcripció de nombroses converses telefòniques. Els folis són nombrosos ja que els investigadors van fer escoltes telefòniques als principals implicats durant dos anys i mig.

La part principal de la causa investigada està relacionada amb adjudicacions d'obra pública. El jutjat investiga si des de la Diputació de Lleida es va intentar influir en l'adjudicació d'obres per beneficiar empreses lleidatanes que posteriorment pagaven comissions al ja expresident de la Diputació, Joan Reñé, i a la seva número dos, Marlen Minguell.

Concretament, s'investiga si des de l'ens s'informava prèviament dels concursos públics a algunes empreses de Lleida i si es dissenyaven criteris tècnics a mida perquè aquestes en resultessin guanyadores. Qui decidia les adjudicacions després d'estudiar les ofertes era la mesa de contractació, integrada per membres de la Diputació. Precisament, una de les persones detingudes va ser Enrique Regaño, mà dreta de Reñé, encarregat de les adjudicacions i present a les meses de contractació.

Inici de la investigació

La investigació es va iniciar l'any 2014, quan va arribar a la fiscalia de Lleida una acta notarial d'una reunió de l'empresa M. J. Gruas, en què es recollia que uns accionistes culpaven els altres de la mateixa empresa d'haver pagat comissions a Reñé, quan era president de Consell Comarcal del Pla d'Urgell, l'any 2010.

En l'acta, amb data 14 de novembre de 2014, l'assessor jurídic de l'empresa deia que "els pagaments com a conseqüència de l'adjudicació són coneguts per tots els membres del consell" i reconeixia així pagaments en efectiu a Reñé i la seva número dos per l'adjudicació del manteniment de sis plantes depuradores del Pla d'Urgell.

 

Participació