Arxivada la querella contra Manso i Pérez de los Cobos per l'actuació policial de l'1-O a Lleida

La Sala entén que els motius de l'acusació contra la subdelegada són "insuficients" i que és "incompetent" per jutjar la participació del coronel

Imma Manso, exdelegada del govern a Lleida
Imma Manso, exdelegada del govern a Lleida | ACN
Redacció
27 de març del 2019
Actualitzat a les 16:37h
L'Audiència de Lleida ha arxivat la querella presentada per Advocacia per la Democràcia contra la ja exsubdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso; el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos; així com contra comandaments intermitjos, per l'actuació policial de l'1 d'octubre de 2017 a Lleida.

La Sala considera que la condició política de Manso és "insuficient" per responsabilitzar-la dels fets i que, en el cas de Pérez de los Cobos, el jutjat de Lleida és "incompetent" per jutjar la seva participació ja que aquell dia ell era a Barcelona. Pel que fa a l'acusació contra comandaments intermitjos, l'Audiència considera que es tracta d'un plantejament "tan genèric" i una atribució de responsabilitat "tan inespecífica" que "no pot servir de base per a la iniciació d'una investigació penal".

Advocacia per la Democràcia va presentar una querella contra Manso, Pérez de los Cobos així com comanaments i agents que van participar en l'actuació de l'1-O a Lleida, que va ser admesa a tràmit el 27 de setembre de 2018 pel jutjat d'instrucció 1 de Lleida. L'associació considera a tots ells responsables d'una actuació "violenta", amb càrregues policials "desproporcionades i injustificades" contra ciutadans "pacífics".

Recursos de la fiscalia

La fiscalia va recórrer aquesta decisió al mateix jutjat número 1 de Lleida però la jutgessa el va inadmetre al·legant que el recurs s'havia presentat fora de termini i emplaçava a demanar l'arxiu de la causa a l'Audiència de Lleida. Un arxiu que la Sala ha acceptat i que és definitiu.

En el recurs presentat a l'Audiència de Lleida, el ministeri públic defensava que els fets denunciats per Advocacia per la Democràcia no són constitutius de cap dels delictes dels quals se'ls acusava: contra els drets individuals, tortures, prevaricació i desordre públics. La fiscalia considera que l'actuació policial es va ajustar als principis de "proporcionalitat" i que estava "emparada per la justificació de compliment d'un deure".

La fiscalia també al·legava que Manso i Pérez de los Cobos no van poder participar als fets denunciats ja que estaven a Barcelona i es queixava de la "vaguetat" en la determinació de la resta de denunciats.

L'Audiència de Lleida ordena l'arxiu de la querella

La Sala ha emès una interlocutòria en què comparteix les apreciacions del ministeri públic i ordena doncs l'arxiu definitiu de la causa. Pel que fa a Pérez de los Cobos, l'Audiència de Lleida especifica que qualsevol conducta rellevant des del punt de vista penal s'hauria d'haver dut a terme a Barcelona, ja que els jutjats de Lleida no en tenen la competència.