La Generalitat descarta ajuts per a albergs de temporers i obre la porta a habilitar-ne el 2020

Un grup de treball tècnic haurà d'analitzar i determinar abans si existeix una necessitat en aquest sentit a les comarques lleidatanes

Redacció
21 de març del 2019
Actualitzat a les 8:56h
Diversos temporers recullen peres d'una explotació de l'Horta de Lleida
Diversos temporers recullen peres d'una explotació de l'Horta de Lleida | Arxiu
El Govern descarta destinar enguany ajuts per a la construcció o reforma d'allotjaments per a temporers que participen a la campanya de la fruita, tenint en compte que la Generalitat funciona amb pressupostos prorrogats que no preveuen una partida específica en aquest sentit. El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, però, ha deixat la porta oberta a la possibilitat que se'n puguin habilitar el 2020.

Tot i això, aquests ajuts aniran condicionats al fet que hi hagi disponibilitat pressupostària i que el grup de treball tècnic que es preveu constituir pròximament determini si existeixen necessitats al territori pel que fa a allotjament. Aquest grup de treball s'encarregarà de fer un seguiment de forma continuada de les campanyes agràries a Ponent.

El seu del Departament d'Agricultura a Lleida ha acollit aquest dimecres una reunió amb diferents administracions i agents implicats en la campanya de la fruita, entre les quals la Generalitat, la subdelegació del govern espanyol, la Diputació de Lleida, el Consell del Segrià, a més d'Afrucat, organitzacions agràries i sindicats. 

Durant la trobada, s'ha acordat la constitució d'una taula institucional permanent de les campanyes agràries a Lleida on, a més dels assistents a la reunió, també hi prendran part ajuntaments, ONG i entitats del tercer sector. Aquesta taula s'anirà reunint de forma periòdica amb l'objectiu de garantir un correcte desenvolupament de les campanyes agràries a la demarcació, segons ha detallat Ramon Farré.

El delegat del Govern a Lleida ha explicat que en el marc d'aquesta taula institucional està prevista la constitució d'un grup de treball tècnic la funció del qual serà la de fer un seguiment sistemàtic de les diferents campanyes agràries durant tot l'any. L'objectiu és "poder tenir una informació veraç i precisa del que són les campanyes de la fruita, de les necessitats existents i detectar quins recursos humans necessita i quina formació fa falta", ha dit Farré. 

Aquest treball tècnic també tindrà en compte el tema dels allotjaments per a temporers i, d'aquesta manera, analitzarà la situació actual per conèixer quines són necessitats que té el territori en relació amb l'allotjament i determinar "si n'hi ha prou, si en falta i, en aquest cas, on fan falta", ha remarcat Ramon Farré.