El Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana vol millorar la qualitat de l'aigua per atraure més ocells

Es preveu actuar en el control de peixos com les carpes que fan malbé el fons de l'estany i també regular l'entrada i sortida d'aigua perquè aquesta es renovi i circuli

Redacció
14 de març del 2019
Actualitzat a les 17:12h
Imatge de l'estany de Vila-sana
Imatge de l'estany de Vila-sana | ACN
El Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell) vol millorar la qualitat de l'aigua després d'un deteriorament progressiu que ha experimentat des que es va recuperar aquesta zona humida l'any 2005.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Govern, Ferran Miralles, ha dit que es faran "seguiments limnològics" de la qualitat i evolució de l'aigua amb el control de l'excés de peixos com les carpes que fan malbé el fons i es mengen la vegetació. També es gestionarà l'entrada i sortida d'aigua perquè aquesta es renovi i circuli. Això afavorirà l'atracció de més espècies d'ocells. La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha garantit la continuïtat dels projectes de millora de l'accessibilitat al centre d'interpretació de Cal Sinén.

Ferran Miralles ha explicat que quan es va recuperar l'estany d'Ivars i Vila-sana hi va haver moments "molt bons" pel que fa a la qualitat ecològica de la zona ja que es van detectar espècies d'ocells que no s'esperaven trobar i que van acabar criant a les terres de Ponent.

Actualment però, les aigües de l'estany d'Ivars i Vila-sana no estan en aquelles condicions; una circumstància que segons Miralles, passa a totes les zones humides on no s'hi actua directament i que pateixen una eutrofització de l'aigua amb l'increment de matèria orgànica i pèrdua d'oxigen.

El Consorci ha començat a dissenyar un pla per prendre mesures en relació a aquesta situació i donar potencial a l'estany. Es començarà per fer seguiments limnològics de la qualitat i evolució de l'aigua per saber les causes de la seva millora o empitjorament. Això comportarà fer un procés de control de peixos ja que hi ha una gran quantitat de carpa que fa malbé el fons i es menja la vegetació alterant així l'ecosistema. L'altre punt on caldrà incidir és el de la renovació de l'aigua per tal que n'entri de fresca i s'oxigeni.