Poesia

Màrius Torres ja es pot llegir en rus

La Càtedra Màrius Torres de la UdL estrena a Lleida l'antologia en aquest idioma

per Redacció , 12 de març de 2019 a les 18:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La primera antologia poètica bilingüe català-rus de Màrius Torres (1910-1942), "Cтихи / Poesies", impulsada per la Càtedra de la Universitat de Lleida (UdL) que porta el nom del poeta, es presentarà dijous a la Facultat de Lletres, després que el setembre passat es presentés a Sant Petersburg (Rússia).

Publicada al 2018 a l'editorial Néstor Historia, el llibre és una de les contribucions de la Càtedra Màrius Torres de la UdL al 75è aniversari de la mort de l'escriptor lleidatà. Recull una quarantena de poemes traduïts per Olga Nikolaeva i Andrei Rodosski, com ara les "Cançons a Mahalta", "La ciutat llunyana" o "Dolç àngel de la mort", així com un estudi introductori de la filòloga de la Universitat de Barcelona, Margarida Prats.


Nikolaeva, Prats, Salvador Escudé (Càtedra Màrius Torres) i Montse Parra (regidora de Cultura de la Paeria de Lleida) seran els encarregats de presentar el volum, acte que anirà seguit d'una lectura de poemes en català i en rus de l'autor ponentí.

La presentació de l'antologia s'emmarca en el seminari "Rússia i Catalunya: literatura, viatges, traduccions", organitzat per la Càtedra que dirigeix Joan Ramon Veny, i impartit per Olga Nikolaeva, professora a la Universitat Estatal de Sant Petersburg). El seminari se celebrarà dimecres, dijous i divendres.


Fins ara, la Càtedra Màrius Torres ha impulsat, a més de la traducció en rus, una traducció en italià i una en romanès de l'obra del poeta lleidatà, "Una debole allegria. Antologia poètica" (Tullio Pironti Editore, Nàpols, 2012) i "Sfinxul din noi. Antologie poeticã" (Editura Meronia, Bucarest, 2017), i n'està ultimant una altra a l'alemany. Aquesta darrera, que aviat veurà la llum, compta amb el suport de la Paeria, segons ha informat la UdL.

 

Participació