Serveis

Avança el projecte per abastir d’aigua potable la Baixa Segarra

Es preveu una connexió per pujar l’aigua fins al poble més elevat de la comarca i bombejar-la a la resta de municipis

per Redacció , 11 de març de 2019 a les 12:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El projecte per a la portada d’aigua de boca a la Baixa Segarra avança. El territori avala l’avantprojecte del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) per connectar els municipis a la xarxa d’aigua de l’Ebre. L’estudi preveu una connexió des de Sarral, on hi ha la fàbrica d’Europastry, fins a Forès -el poble situat a major altitud de la comarca- amb la intenció de bombar l’aigua, aprofitant el desnivell natural, fins a la resta de municipis, en un segon avantprojecte pivotat des d'un organisme o empresa de serveis.

“És un projecte més vertebrador amb el qual ens sentim més còmodes”, afirma que el president del Consell Comarcal de Conca, Francesc Benet. L’abastament d’aigua potable a l’extrem nord de la Conca de Barberà, on alguns pobles no poden beure aigua de l’aixeta, ha hagut de prendre un nou rumb en quedar descartat, el juliol passat, el projecte de fer arribar l’aigua del canal Segarra-Garrigues.


Ja hi ha diversos municipis de la Conca de Barberà que utilitzen l’aigua de l’Ebre a través del CAT per a consum habitual, com ara Montblanc, Blancafort, Solivella, Sarral, etc. Properament també arribarà a l’Espluga de Francolí, i per això la institució comarcal va optar per aquesta opció quan es va descartar el projecte del Segarra-Garrigues.

“Al juliol se’ns va comunicar que aquest projecte estava mort; el conseller Rull s’hi havia compromès i se l'havia pres de forma personal, fins i tot vam rubricar un acord històric al paranimf de la Universitat de Cervera amb totes les parts, però hi van interferir la CHE i el Ministeri d’Agricultura i no va sortir endavant”, recorda Benet.


Però, de fet, la comarca se sent molt més còmoda amb el projecte del CAT i portar l’aigua de l’Ebre. “Ens el sentim més nostre, perquè és la nostra demarcació, i crec que estem acostant-nos a la solució definitiva d’aquest projecte”, afegeix. L’ens ara busca el suport de l’ACA i la Diputació de Tarragona per dotar-lo de viabilitat econòmica.

“S’hi batalla des de fa temps perquè comporta una inversió alta per a una població petita, però no per això deixa de ser necessària”, diu Benet. A la Baixa Segarra encara queda algun municipi, com Santa Coloma de Queralt, amb decrets de no potabilitat, un fet que qualifica de “gravíssim”, ja que afecta la dinamització econòmica.


En paral·lel, s'elaboraran plans directors d’aigua de 17 municipis de la comarca, que no en tenien. “L’aigua passa a formar part d’un gruix de serveis importants per al Consell, i a part de treballar per dur l’aigua de l’Ebre en un projecte plurianual a tres o quatre anys, també volem optimitzar al màxim els recursos que tenim la comarca”, conclou Benet.

 

Participació