Unió de Pagesos trasllada al govern d'Aragó la necessitat d'un pla d'arrancada de fruita de pinyol

L'organització agrària demana que aquesta comunitat destini 5 milions en ajuts per reduir les plantacions de presseguers i nectariners

Redacció
08 de març del 2019
Un pagès d'Alcarràs passejant per una finca de presseguers
Un pagès d'Alcarràs passejant per una finca de presseguers | ACN
Unió de Pagesos, conjuntament amb Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders, ha traslladat aquest dijous al director general de Producció Agrària del govern d'Aragó, José Maria Salamero, la necessitat que aquesta comunitat articuli també un pla d'arrancada de fruita de pinyol "en benefici del conjunt del sector fructicultor de l'Estat", de la mateixa manera que ha fet el Departament d'Agricultura a Catalunya.

El sindicat demana que el govern aragonès, amb la col·laboració o sense del Ministeri d'Agricultura, destini 5 milions d'euros a articular un ajut de minimis per ajudar a arrancar presseguers i nectariners. L'ajut aniria condicionat al fet que el beneficiari no ampliï, durant un període de quatre anys, les plantacions que són objecte d'aquest suport.

La proposta presentada per l'organització agrària es basa en un estudi de pèrdua d'ingressos fiscals que suposa una situació de crisis de preus en préssec i nectarina per al govern d'Aragó i la confronta amb la inversió necessària per a un pla d'arrancada de plantacions de préssec i nectarina en aquesta comunitat "com a mesura urgent i d'impacte i de planificació de la producció", segons han explicat des d'Unió de Pagesos.

Segons l'estudi, la inversió de 5 milions d'euros "tindria un retorn estimat sobre els ingressos fiscals de l'Aragó de 5,8 milions d'euros", fet que "compensaria, sobradament, el pla i el justificaria".

Unió de Pagesos, a través d'Unió d'Unions, ha traslladat la proposta al govern aragonès amb l'objectiu que s'hi sumi i "es pugui arribar a una superfície arrencada a tot l'Estat d'unes 3.000 hectàrees de préssec i nectarina que entren en períodes semblants de producció i saturen l'oferta" cosa que afavoreix la caiguda del preu en origen. Des de l'organització agrària han recordat que durant el 2018 s'ha incrementat el preu en origen a causa de la pèrdua de producció que s'ha donat per causes climàtiques i meteorològiques.