Perilla el Doctor Music Festival d'Escalarre

La promotora planteja reduir la zona d'acampada i l'aparcament per complir els requisits per fer el festival | Ipcena considera que "no hi ha temps material" per fer les modificacions i que el festival no es farà

Joan Vázquez, assenyalant en un mapa la zona inundable
Joan Vázquez, assenyalant en un mapa la zona inundable | ACN
01 de març del 2019
L'entitat ecologista Ipcena vaticina que el Doctor Music Festival previst a l'estiu a les Valls d'Àneu no es podrà celebrar. Així ho ha avançat a La Xarxa el seu portaveu, Joan Vázquez després d'analitzar unes al·legacions presentades pels promotors que mantenen la zona d'acampada en terrenys inundables. Més tard, al migdia, ho ha explicat en una roda de premsa davant dels mitjans de comunicació.

Doctor Music preveu contractar noves zones d'aparcament en cotes més altes per alliberar aquelles que estan situades en zona de flux preferent i en aquest sentit, volen crear aparcament dissuasius en poblacions que estiguin entre 30 i 60 minuts a peu del recinte del festival. A partir d'aquí, l'organització facilitaria un "transport llançadora" per portar els assistents fins a la zona de concerts.

Una altra de les mesures que han afegit a les al·legacions a l'ACA és l'eliminació de la zona d'acampada del marge dret del barranc d'Unarre. Són sis hectàrees que l'organització considera "difícilment recuperables" per cap us i que també comportarien la pèrdua d'un escenari per a actuacions musicals.

Així mateix, proposen la creació d'un sistema de predicció “exprés", que inclou el seguiment de diferents models meteorològics, amb dades en temps real de fonts catalanes, estatals i franceses. En paral·lel, Doctor Music assegura que ha desenvolupat un sistema de seguiment i control in situ amb pluviòmetres i sistemes d'aforament en les conques de l'àmbit d'afectació a la zona del festival.

Tot i el plantejament d'aquestes modificacions, des de Doctor Music es recalca que el festival tal com està plantejat s'hauria de desenvolupar en part en zona inundable i per tant l'única alternativa que poden oferir per a que no es prohibeixi és la "no celebració" del mateix. Així mateix, consideren que una reducció de l'aforament no és viable si es tenen en compte els costos de producció i el que cobren els artistes i remarquen que perquè sigui viable hi haurien d'assistir com a mínim 40.000 persones. 

Segons l'organització, l'única zona inundable ocupada per l'acampada presenta una inundabilitat de 10 centímetres que només podria suposar "una evident incomoditat per a les persones" si fallessin els sistemes de prevenció i mesura, així com protocols d'actuació.

Per Joan Vàzquez, vistes aquestes al·legacions de Doctor Music i "la poca definició tècnica"caldrà fer una nova tramitació per fer el festival i "no hi ha temps material per fer-ho". És per això que ha instat a la promotora a què diguin si han de buscar un altre emplaçament per fer el festival o si finalment no l'acabaran fent. Així mateix, Vàzquez ha assegurat que en cas que s'autoritzi el festival amb les condicions actuals "s'incompliria el principi legal" i per això des d'Ipcena portarien el cas a fiscalia. 

El projecte es va paralitzar ara fa tres setmanes, arran de la publicació d’un informe desfavorable per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Els promotors han presentat unes al·legacions on plantegen les mesures anteriorment explicades.

Contratemps pel Pallars Sobirà

La possible suspensió o ajornament del Doctor Music Festival suposaria un contratemps a les comarques pallareses, especialment al Pallars Sobirà, on s’han esmerçat molts esforços i recursos per acollir aquesta edició commemorativa del festival. L’organització preveia fa uns mesos l’arribada de més de 50.000 assistents a les Valls d’Àneu.

Les institucions han dedicat els darrers mesos molts recursos al festival, com és el cas dels ajuntaments de les Valls d’Àneu, que esperen que el Doctor Music s’acabi celebrant. De fet, la Diputació de Lleida ha pressupostat per aquest any una partida de 200.000 euros per als municipis pallaresos que acolliran el festival.