Meteorologia

Els termòmetres s'enfilen en màxims històrics en municipis de les Garrigues i del Segrià

L'anticicló ha provocat valors de temperatura excepcionalment alts en un mes de febrer, segons l'SMC

per Redacció, 28 de febrer de 2019 a les 22:59 |
El sol sortint en un camp | Arxiu ND
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els municipis d’Aitona, Gimenells i la Granadella han batut aquesta setmana la màxima temperatura durant el mes de febrer, segons les dades que recull el Servei Meteorològic de Catalunya des de fa més de 20 anys a les tres localitats lleidatanes. Aitona els termòmetres van arribar a 25,9 graus quan la temperatura més alta registrada era de 24, a Gimenells es van enfilar als 23, mentre que a la Granadella es va registrar 21.

La situació anticiclònica que afecta Catalunya des de fa més de tres setmanes ha provocat, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), valors de temperatura excepcionalment alts en un mes de febrer. Després dels primers rècords de temperatura màxima de febrer, que es van produir el divendres 22, especialment a l'Empordà, l'ambient més càlid s'ha registrat entre el dimarts 26 i el dijous 28 de febrer. Van ser especialment destacades les màximes del dimecres 27, quan es van superar els 25 graus a molts sectors del prelitoral i en algunes planes de l'interior, amb un valor "insòlit" de 27,1 graus a l'Observatori de l'Ebre (Baix Ebre), el més alt que ha registrat en un mes de febrer durant els seus 114 anys de dades.


La temperatura màxima del dimarts 26 de febrer ja va superar els 20 graus a bona part del país i el valor màxim mesurat per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) va ser de 23,8 graus a Riba-roja d'Ebre (Ribera d’Ebre). Aquell dia, 16 de les 144 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades van igualar o superar la temperatura màxima de la seva sèrie en un mes de febrer, situades sobretot al Prepirineu i a la Catalunya Central, segons l'SMC.

L'endemà, dimecres 27, la pujada de temperatura es va fer molt més notable a la majoria de comarques i la temperatura màxima va superar els 25 graus a molts sectors del prelitoral i en algunes planes de l'interior. Això va provocar que la superació de la temperatura màxima absoluta de febrer fos "massiva" en aquests sectors del país, amb nous rècords a 63 de les 144 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades, en alguns casos superant el rècord del dia anterior.


Així, entre els dies 26 i 27 de febrer, gairebé la meitat de les estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades (68 de 144) van mesurar la temperatura més alta de la seva sèrie en un mes de febrer. D'aquestes, la taula següent mostra les que tenen més de 20 anys de dades (són 33 de les 77 estacions de la XEMA que superen les dues dècades).

Aquest mes de febrer s'hauran superat els valors màxims de temperatura a les dues principals sèries climàtiques de Catalunya, que tenen més de 100 anys de dades, amb els 27,1 graus ja esmentats a l'Observatori de l'Ebre a Roquetes (Baix Ebre) el 27 de febrer i amb 22,2 graus a l'Observatori Fabra de Barcelona el divendres 22.

 

Participació