Antoni Gorgues: «El Mud ha aconseguit fidelitzar el públic amb el folk-rock»

El festival de Músiques Disperses arriba a la seva 13ena edició amb un programa "global" amb grups d'Israel, Esats Units, Zàmbia o Canadà

28 de febrer del 2019
Actualitzat a les 23:20h
Antoni Gorgues, director del Mud
Antoni Gorgues, director del Mud | Mud Lleida
Antoni Gorgues era un comptable que es va canviar els números per la música, la seva passió. Amb la seva petita discogràfica està rescatant música de vinil, psicodèlica, folk o rock de garatge dels setanta i des de fa 13 anys dirigeix el festival de Músiques Disperses de Lleida (Mud) que enguany presenta set concerts que es faran del 7 al 10 de març a Lleida.


- El Mud ja s’ha convertit en un festival folck-rock de referència.

- Si el comparem amb altres projectes més grans, el nostre no ho és. Però hem de veure la dimensió concreta del festival per veure que sí, que som una referència a nivell estatal perquè presentem una programació arriscada i que aporta coses diferents.

- Què vol dir una programació arriscada?

- Un 40% dels artistes que programem no han tocat mai a l’Estat espanyol i és probable que no ho facin més. Això pot ser per dues raons; que no interessin a ningú (riu) o que no s’aposti per aquests grups. Nosaltres ho fem independentment de si són més comercials o menys. Seria molt fàcil contractar grups que són molt coneguts i que ja tenen la feina feta a nivell promocional, però aquesta no és la nostra filosofia. Aquí ha vingut gent que encara no han gravat cap disc.

- No obstant, el públic respon bé.

- Als primers anys costava, i és normal, però hem insistit en la fórmula i hem aconseguit una fidelització de la gent que assisteix als concerts. Podem pensar que els grups que no són coneguts no agradaran, i cada cop veiem que és a l’inrevés. L’espectador té interès per saber amb què els sorprendrem, i normalment hi ha molt bona acceptació.

Seria molt fàcil contractar grups que són molt coneguts i que ja tenen la feina feta a nivell promocional, però aquesta no és la nostra filosofia


- El Mud té fama de ser un festival “tranquil”. Hi està d'acord?

- Sí. Hem fugit sempre de la massificació. Les propostes musicals han de tenir importància, i per posar-les en valor no volem que hi hagi molta concentració de concerts ni molt menys solapaments, que em sembla fins i tot una falta de respecte. Al Mud programem set concerts, i ho volem així per gaudir amb tranquil·litat dels espectacles. Cada un d'ells és una creació única i no podem estar pendents del rellotge per anar a veure’n un altre.

Hem fugit sempre de la massificació. Les propostes musicals han de tenir importància, i per posar-les en valor no volem que hi hagi molta concentració de concerts


- Com resumiria l'edició d'aquest any?

- Enguany fem una celebració de folck-rock global. Oferim propostes de diversos punts del planeta que van des de Zàmbia passant pels Estats Units i acabant per Israel. A mi m’agrada destacar que tots els grups tenen el mateix pes en aquest festival, i no es pot ressaltar les qualitats d’uns per sobre dels altres. És cert que hi ha conjunts que tenen més nomenada, com és el cas de “Depedro”, però la possibilitat d’assistir a concerts de gent que no ha tocat mai aquí s’ha de tenir molt en compte. Les bandes tenen molt nivell.

- Com s'ho fan per portar aquests grups desconeguts?

- Som un festival petit que no tenim suficients recursos econòmics, però utilitzem la part romàntica (riu). Les característiques del Mud, la proximitat amb el públic o el fet que no estigui massificat són punts a favor que ens permeten bastir programes de qualitat. D’altra banda, l’historial que ja porta el festival és un afegitó que dona valor per atreure l’atenció dels conjunts,

- El festival arriba a la 13ena edició. Com ha evolucionat amb els anys?

- Al principi es programaven propostes amb una estructura folk molt marcada, i això ha anat evolucionat. Hem ampliat la tendència musical i des de fa anys també incloem el folk no tradicional. Hi ha hagut un procés de maduració que hem anat fent de la mà del públic, que ja s’ha habituat a la idiosincràsia del Mud.

Hi ha hagut un procés de maduració que hem anat fent de la mà del públic, que ja s’ha habituat a la idiosincràsia del Mud


- Hi ha hagut un augment del públic?

- Hem anat creixent de manera progressiva. La mitjana d’entrades venudes l’any passat va ser del 85%, que és una xifra molt alta. Estem satisfets i esperem augmentar aquest nivell. L’edició d’aquest any es fa al Cafè del Teatre i al Grans Records el dissabte al matí. Els concerts programats s’adeqüen bé en aquest espais.

- Com afronta el futur?

- No hi ha massa canvis a la vista, perquè considerem que el festival va per bon camí. Hem aconseguit una fidelització del públic, i arribar a aquest punt de connexió no ha estat feina fàcil. Durant anys hem insistit en aquest format, i si hem arribat fins aquí és perquè teníem raó (riu). Hem de pensar que el Mud és un festival rara avis. No tinc constància que n’hi hagi cap a Europa amb les característiques del nostre.