Rosell surt de Soto del Real després de quasi dos anys en presó preventiva

L'expresident del Barça queda en llibertat per decisió de l'Audiència Nacional, on ja ha començat el judici contra ell i el seu soci Joan Besolí

Sandro Rosell, aquest dilluns a l'Audiència Nacional
Sandro Rosell, aquest dilluns a l'Audiència Nacional | ACN
NacióDigital
28 de febrer del 2019
L'expresident del Futbol Club Barcelona Sandro Rosell ha quedat en llibertat amb mesures cautelars però sense fiança fins que finalitzi el judici que s'està realitzant contra ell i cinc persones més a l'Audiència Nacional. Així ho ha establert el tribunal de la secció primera de la sala penal, després que el passat dilluns la defensa de Rosell demanés la rebaixa de la mesura cautelar, i posés com a fiança tot el patrimoni embargat de Rosell, que puja a més de 30 milions d'euros. A la tarda ha sortit de la presó.

L'Audiència Nacional, presidita per Consuelo Espejel, també ha deixat en llibertat provisional el seu soci, l'advocat Joan Besolí. Això vol dir que podran completar el que queda de judici en llibertat. Avui, però, hauran de tornar a la presó per signar i llavors ja quedaran lliures.

En la fase de qüestions prèvies, l'advocat de l'acusat, Pau Molins, va denunciar la vulneració d'alguns drets fonamentals com el de la llibertat, defensa o el dret a un jutge imparcial. El lletrat també va recordar que la sala ja havia acordat en dues ocasions denegar la llibertat de Rosell, i va alertat que això podia posar en entredit la "neutralitat" dels magistrats, que semblarien "inclinats" a condemnar el seu client. Després de gairebé dos anys en presó provisional, Molins va recordar que altres condemnats per delictes més greus, com els membres de "la Manada", estan en llibertat.

Un judici fins al març

L'Audiència Nacional va començar el passat dilluns a jutjar l'expresident del FC Barcelona per blanqueig de capitals i organització criminal. El judici durarà diverses setmanes, fins a finals de març, tot i que no hi haurà sessions cada dia. La Fiscalia ha sol·licitat onze anys de presó i 59 milions d'euros de multa per a Rosell pels delictes de blanqueig de capitals i organització criminal. 

Se l'acusa per haver presumptament desviat fons de comissions irregulars cobrades a la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) per drets d'imatge i organització de partits. Rosell està en presó preventiva des del maig del 2017. Va estar a Soto del Real més d'un any, fins el juliol passat, quan va ser traslladat a Brians 2.

Rosell nega els delictes

Durant la sessió de dimarts, Rosell va assegurar que els contractes que va signar amb la seva societat Uptrend Unlimited van ser legals i es van emmarcar en la normalitat del negoci dels drets del futbol. "Aquí ni hi ha pilota ni botiga per comprar-la. No va haver-hi comissions, només una retribució a la meva empresa", va assenyalar. Rosell també va rebutjar contestar a les preguntes de la Fiscalia per estar plens -els escrits d'acusació- d'"errors i falsedats".

Onze anys de presó

La Fiscalia ha sol·licitat onze anys de presó i 59 milions d'euros de multa per a Rosell pels delictes de blanqueig de capitals i organització criminal. Se l'acusa per haver presumptament desviat fons de comissions irregulars cobrades a la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) per drets d'imatge i organització de partits. Rosell està en presó preventiva des del maig del 2017. Va estar a Soto del Real més d'un any, fins el juliol passat, quan va ser traslladat a Brians 2.

La magistrada Carmen Lamela va concloure la investigació contra Rosell, la seva dona, el seu advocat i tres homes més, als quals acusa d'haver blanquejat 20 milions d'euros de la CBF desviats pel seu expresident, Ricardo Teixeira, investigat als Estats Units. D'aquests, atribueix un blanqueig de 15 milions de comissions obtingudes per Teixeira dels drets de retransmissió de 24 partits amistosos de la selecció brasilera de futbol i uns altres 5 milions d'un contracte patrocinat amb la marca Nike.

Segons la jutgessa, l'expresident del FC Barcelona es va apropiar d'almenys 6,5 milions d'euros de l'operació dels amistosos i el 2011 els hauria reintroduït a l'Estat amb una suposada venda simulada d'una societat seva.
 

Sandro Rosell, aquest dilluns al banc dels acusats Foto: ACN


Les peticions de la Fiscalia

La Fiscalia ha sol·licitat pel soci de Rosell, Besolí, deu anys de presó i 55 milions de multa, mentre que per a la seva dona, Pineda, set anys i 50 milions de multa pels mateixos delictes. Els altres tres acusats s'enfronten a penes d'entre sis i vuit anys i multes de 40 a 50 milions. En el moment d'obertura de judici oral, la magistrada Carmen Lamela ja li va fixar a Rosell una fiança de 78,6 milions per assegurar possibles responsabilitats en la sentència. En el cas de Besoli, se li imposava fiança de 73,3 mlions, i 66,6 milions per a l'esposa de l'expresident, Marta Pineda.

Segons explica l'escrit d'acusació, Rosell, juntament amb els seus socis i la seva dona, "utilitzant aquesta ferma estructura de col·laboració i confiança, van procedir a ocultar les quantitats il·lícitament obtingudes de Ricardo Teixeira amb l'ocasió de la firma de certs contractes en els quals aquest intervenia en representació de la CBF de la qual va ser president".

El ministeri públic entén que Rosell va blanquejar quinze milions d'euros des de 2006 amb el primer dels contractes signats per Teixeira amb una societat saudita domiciliada a les illes Caiman, ISE, i que tenia per objectiu obtenir els drets de 24 partits amistosos disputats per la selecció brasilera. De la investigació es desprèn com "es va imposar a la compradora el pagament d'uns fons dels quals, en benefici propi es van apoderar Rosell i Teixeira en perjudici de la CBF", de forma que el primer va rebre un total de 6.580.000 euros i el segon 8.393.328 euros, "en ambdós casos sense coneixement de la CBF i en el seu perjudici".
 

La dona de Sandro Rosell, Marta Pineda, en primer terme entrant a l'Audiència Nacional Foto: ACN


Lamela va assenyalar totes les operacions fetes pels investigats per a donar l'aparença de legalitat al cobrament d'aquestes quantitats a través d'un entramat societari i transferències bancàries ordenades des de societats que pertanyien al grup empresarial saudita que figurava com a comprador i que acabaven en comptes d'Andorra on figuraven com a firmes autoritzades Rosell i el seu advocat. Aquestes transferències "reflecteixen un moviment de flux de diners amb destí al mateix Teixeira i persones del seu entorn que figuraven com a testaferros en alguns casos de forma directa i en altres indirecta a través d'empreses intermediàries administrades i/o relacionades amb el citat Besolí i el seu cunyat, Pedro Andrés Ramos", apunta.

Lamela creu que tots sis formaven part d'una "estructura estable" i que hi havia un repartiment dels rols "prèviament establert per Sandro Rosell i amb la inestimable intervenció de Besolí", que era titular d'un gran nombre de societat i comptes bancaris a Andorra.