Un manual de senyalització de camins connectarà en xarxa el territori català

Aquest document estableix el model de senyalització de camins per a la mobilitat no motoritzada que es vol implementar a Catalunya

Redacció
26 de febrer del 2019
Una excursionista passejant per un sender de la Vall Fosca
Una excursionista passejant per un sender de la Vall Fosca | Jordi Peró

La Direcció General de Turisme (DGT) de la Generalitat ha publicat per primera vegada un Manual de senyalització de camins per a la mobilitat no motoritzada, que estableix el model de senyalització que es vol implementar a Catalunya. Segons Octavi Bono, director general de Turisme, aquest manual és la “base” per a la creació d’un tipus d’experiència “amb personalitat pròpia”.

El manual fa una reflexió sobre els conceptes de la senyalització en el medi rural, estudia els sistemes emprats per països veïns, i fa una proposta de model integrador i d’avantguarda per a Catalunya. També inclou una descripció detallada dels tipus de senyals a utilitzar, les mides, continguts i colors de cadascuna d’elles, la ubicació de cada tipus de senyal, i els materials més adients per a la seva confecció i manteniment.

Bono ha afegit que disposar d’una xarxa de camins totalment senyalitzats “contribueix a la desestacionalització, diversificació i desconcentració de l’oferta turística i també facilita la creació de millors productes turístics que provoquin més despesa per part dels visitants”.

En l’actualitat no existeix un model de senyalització consensuat a nivell internacional. Hi ha dos models força estesos que conviuen: el d’itineraris i excursions, que no estableix relacions entre els diferents camins, i el de camins en xarxa, interconnectats per nodes (indrets o poblacions rellevants que actuen com a punts de creuament), que permet la coexistència amb petits i grans itineraris.

Aquest últim és el model del manual impulsat per la DGT, i ja es troba implementat a diversos països europeus com Anglaterra, Gales i Suïssa, i des del 2002 en algunes comarques de Catalunya.

Per què és important aquest manual?

Gràcies al món excursionista, Catalunya compta amb uns 4.500 quilòmetres de senders de Gran Recorregut homologats (GR) i una extensió també important d’itineraris de petit recorregut. L’increment important de l’ús de camins amb finalitats de lleure i turisme genera noves necessitats a les que cal cercar resposta. Una senyalització desorganitzada pot arribar a crear una certa confusió en els usuaris i a contaminar el paisatge.