Animac arrenca amb un homenatge als grans creadors de l'«stop motion»

Peter Lord ha recollit el premi Honorífic d’Animac 2019 per la seva brillant trajectòria al capdavant de la productora stop motion Aardman Animations, i la directora finlandesa Katariina Lillqvist, el premi Animation Master, per ser una de les animadores independents europees més destacades

Larrosa i López amb els guardonats
Larrosa i López amb els guardonats | Animac
Redacció
21 de febrer del 2019
Actualitzat a les 23:00h
La 23a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, s’ha inaugurat aquest dijous amb un homenatge als grans de l’animació stop motion internacional i un tastet del millor que es podrà veure durant els quatre dies de la mostra.

El director i cofundador de l’emblemàtic estudi d’animació stop motion britànic Aardman Animations, Peter Lord ha recollit el premi Honorífic d’Animac 2019, per la brillant trajectòria de la seva productora, que amb 10 nominacions als premis Oscar, n’ha recollit 4 estatuetes.

Aardman Animations va ser fundat l’any 1972 per Peter Lord i David Sproxton i és mundialment conegut per personatges com "Wallace i Gromit" o "El Xai Shaun" i per llargmetratges familiars de culte com "Chicken Run" (2000) o "Pirates!" (2012), tots dos dirigits per Lord. Uns anys abans d’aquest boom internacional, Peter Lord va alçar-se com un dels autors de curtmetratges stop motion més innovadors dels 80 i els 90 i avui és un dels grans referents mundials de l’animació.

La directora, productora i guionista especialitzada en animació stop motion finlandesa Katariina Lillqvist ha rebut el premi Animation Master d’Animac 2019 per ser una de les animadores independents europees més destacades.

En les seves pel·lícules i projectes, Lillqvist sovint estudia la mentalitat europea a través de traumes, temps de guerra i qüestions minoritàries. Ha estat retratant els destins dels fills de Sarajevo, la posició de les comunitats gitanes a l’Europa canviant, la desaparició de les cultures tradicionals de les petites tribus del nord i la vida quotidiana de la gent comuna a la seva ciutat natal de Tampere durant la Guerra Civil finlandesa i els foscos anys trenta.

Pel compromís de Lillqvist amb la cultura romaní europea, la inauguració d’Animac ha comptat amb l’actuació del grup musical de garrotín La Violeta, una mostra del folklore lleidatà, precursor de la rumba catalana.

En la benvinguda al festival, l’alcalde de Lleida, Félix Larrosa, ha destacat que Animac “és un dels referents internacionals de prestigi de la capacitat cultural i creativa de Lleida en un gènere, el de l’animació, que aplega talent, constant innovació i art”. El Paer en cap ha recordat que Animac constitueix una peça essencial de l’engranatge cultural de la nostra ciutat, “que vol ser bressol d’indústria cultural i amb aquest objectiu estem posant els mitjans perquè les empreses d’aquest sector puguin arrelar aquí i exportar el seu treball arreu”.

Per la seva part, la directora d'Animac, Carolina López, ha destacat que “la cultura ens ajuda a entendre el nostre món, per poder avançar, i ha de servir per unir sota un mateix paraigües les diferents sensibilitats, idearis i creences”. En la seva intervenció, López ha volgut agrair molt especialment els convidats de prestigi internacional que han vingut a compartir aquests quatre dies d’animació a Lleida i ha afegit que “esperem que Animac sigui un granet més de sorra per a l’apreciació de l’art de l’animació”.