La FCAC reclama compromís a les comunitats perquè aprovin un Pla d'arrencada de fruita de pinyol

Les cooperatives catalanes també demanen al Ministeri d'Agricultura cofinançament de la mesura, que vol pal·liar la crisi de mercat derivada del veto rus

Redacció
21 de febrer del 2019
Actualitzat a les 21:15h
Davant l'anunci del Departament d'Agricultura de finançar un pla d'arrencada de fruiters, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama compromís de la resta de comunitats productores, Aragó, Múrcia i Extremadura, perquè també aprovin un pla d'arrencada per a productors de préssec, nectarina, paraguaià i platerina.

La FCAC també sol·licita al Ministeri d'Agricultura que assumeixi la part del finançament que correspondria en el Pla que ha aprovat el Departament i que és de 10 milions d'euros, amb l'objectiu de facilitar l'arrencada de 2.000 hectàrees per treure del mercat fins a 80.000 tones.

Albert Capdevila, responsable de fruita de la FCAC, valora molt positivament aquesta mesura del Departament d'Agricultura i argumenta que perquè encara sigui més eficient, cal que la resta de zones productores de fruita de pinyol de l'Estat "implementin accions similars". Poder treure del mercat els excedents de fruita que no arribaven en les millors condicions al consumidor o les plantacions de pagesos que volen abandonar l'activitat ''facilitarà l'estabilització de preus que , des del veto rus, es mantenen en nivells crítics''.

Capdevila també recorda que la línia d'ajuts que pretén facilitar el Govern amb caràcter estructural, té un cost inferior que les retirades extraordinàries de fruita que es venen produint cada campanya.

A Catalunya es produeixin prop de 500.000 tones anuals de fruita de pinyol, mentre que la producció de comunitats com l'Aragó, Múrcia, i Extremadura se stiua per sobre del milió de tones.