Antifrau investiga presumptes subvencions irregulars l'any 2015 a ramaders de Lleida

Dues entitats ecologistes van denunciar que tres societats de Juneda van rebre gairebé la meitat de les ajudes destinades a tot Catalunya

Redacció
19 de febrer del 2019
Actualitzat a les 22:08h
L'Oficina Antifrau de Catalunya investiga si es van concedir subvencions irregulars a ramaders de Lleida, quan Josep Maria Pelegrí era conseller d'Agricultura.

L'entitat ecologista Ipcena ha explicat aquest dimarts que fa vuit mesos, juntament amb la plataforma "Aturem la incineradora de Juneda", van denunciar a Antifrau que tres societats de Juneda (Garrigues) van rebre gairebé la meitat de les ajudes destinades el 2015 a 44 empreses afectades pel tancament de plantes de tractament de purins. Concretament, gairebé un milió i mig d'euros, quan les Garrigues, expliquen els ecologistes, no és la comarca amb el cens més alt de porcí ni d'explotacions de Catalunya.

Segons Ipcena, Ramaders de les Garrigues 2000 SL, Agrupacio Ramaders de les Garrigues 1998, SL i Associació Gestió Agroramadera de Ponent van rebre 1.468.850,3 euros del total de 3.188.470,61 que el ministeri d'Agricultura va atorgar a Catalunya pels ramaders afectats pel tancament de les plantes de purins. Així, de les 44 empreses catalanes beneficiàries, les tres de Juneda van rebre del departament d'Agricultura el 47% d'aquestes subvencions. Segons Ipcena, aquestes tres societats lleidatanes "tenien i tenen persones comunes en els seus òrgans de direcció".

Arran de la denúncia dels ecologistes, Antifrau fa vuit mesos que investiga si l'exconseller Pelegrí o algun dels seus càrrecs de confiança van cometre algun presumpte delicte en l'atorgament d'aquestes subvencions. També si les presumptes irregularitats van impedir que aquestes ajudes s'apliquessin amb el criteri de proporcionalitat i per tant, si altres zones de Catalunya van tenir dificultats a l'hora de fer front al problema.