El sector carni de Lleida podrà exportar a través de la duana Edullesa abans de l'estiu

Culmina la feina iniciada fa dos anys quan les empreses del sector van demanar una unitat veterinària per estalviar-se tràmits administratius que ara fan a Barcelona

Redacció
19 de febrer del 2019
Actualitzat a les 10:22h
Imatge de l'estació aduanera
Imatge de l'estació aduanera | Edullesa
El sector carni de Lleida podrà exportar a través de la duana Edullesa de Lleida abans de l'estiu. Així o ha assegurat el president de la instal·lació, Joan Serentill, que també ha explicat s'estan finalitzant els tràmits que han de donar els ''permisos definitius'' per posar en marxa la unitat veterinària "en setmanes".

Fa dos anys les empreses del sector van presentar un manifest per reclamar aquesta unitat i estalviar-se així la tramitació de documentació administrativa a Barcelona per poder exportar els seus productes. El president de JARC , Joan Carles Massot, ha assegurat que el sector ramader mou a Lleida 3.000 milions d'euros a l'any, un 60% de la producció de tot Catalunya.

La duana Edullesa de Lleida està ultimant els tràmits per obtenir els permisos definitius per poder posar en marxa la unitat de certificació veterinària que ha de permetre exportar productes carnis a altres països. Ja s'ha fet la inspecció d'Agricultura i Aduanes i ara s'està a l'espera tenir el vistiplau a les instal·lacions de part de la secretaria de Comerç. Joan Serentill ha remarcat que aquesta unitat ha estat una "aposta que ha suposat tot un viacrucis" des de l'agost del 2016. A Edullesa les obres d'aquesta unitat estan fetes i també ja s'ha adjudicat la plaça funcionarial d'un veterinari que en serà el responsable.

Des de JARC, Joan Carles Massot ha remarcat que l'objectiu d'aquesta unitat és poder donar "eines i facilitats" per atraure empreses que estan operant actualment a l'àrea metropolitana de Barcelona i aconseguir crear una "pool agroalimentari" a Lleida. en aquest sentit, s'ha referit a la ''petjada de carboni'' que suposa el transport ja que pràcticament el 80% de la producció de Lleida s'està portant a transformar a zones de Girona, Barcelona o la Catalunya Central.

En definitiva, el que es busca és que aquesta nova uniat certificadora atregui empreses de Lleida, però també dels seus voltants, tal com ha assenyalat el president de PIMEC Lleida, Jaume Saltó, que s'ha referit al volum d'empreses del sector carni que hi ha a la zona de la Franja de Ponent i l'Aragó.

Finalment, el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín ha explicat que mitjançant aquesta unitat es podrà tramitar la documentació necessària per poder exportar animals vius; exportar productes d'origen animal de no consum humà com la llana, la pell animal o el pinso; i donar sortida a productes per a l'alimentació animal, medicaments veterinaris i productes zoosanitaris.