Territori vol canviar-li els hàbits a l'ós Goiat quan desperti de la hivernació

Es desenvoluparà un dispositiu que l'esperarà per foragitar-lo dels llocs humanitzats i on hi ha ramats, tal com s'ha fet en altres països d'Europa

Redacció
13 de febrer del 2019
Actualitzat a les 23:15h
L'os Goiat captat per una càmera de fototrampeig
L'os Goiat captat per una càmera de fototrampeig | Territori i Sostenibiliat
Els tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat intentaran canviar els hàbits de l'ós Goiat abans d'extraure'l del medi. Així ho ha explicat el director de Polítiques Mediambientals, Ferran Miralles, a la Comissió de Medi Ambient del Parlament, on també ha assenyalat que aquest "dispositiu" s'aplicarà quan Goiat desperti de la seva hivernació la propera primavera. Aquesta serà la segona fase del protocol d'extracció que va anunciar l'estiu passat el conseller Damià Calvet arran dels múltiples atacs d'aquest exemplar des que es va introduir al Pirineu al 2016 provinent d'Eslovènia.

A la tardor es van canviar les bateries del collar per tenir Goiat geolocalitzat i si no s'aconsegueix reconduir el seu comportament allunyant-lo de les zones humanitzades i amb bestiar, se l'extraurà definitivament.

Ferran Miralles ha remarcat que abans d'extraure Goiat del medi, el Departament ''té l'obligació, com s'ha fet en altres països'', d'intentar reconduir la seva actitud depredadora amb el bestiar.

És per això, que una vegada desperti de la hivernació la propera primavera, gràcies al geolocalitzador que porta al collar, se l'esperarà per intentar-lo foragitar dels centres habitats i on hi ha ramats. D'aquesta manera, s'intentarà que Goiat canviï la seva actitud, però si això no és així, s'optarà per aplicar la fase tres del protocol que ha consensuat el Govern amb la resta de territoris amb presència de l'ós, que és el d'extraure l'exemplar del medi. 

Durant la seva compareixença al Parlament, Miralles ha recordat que al 2018 es van comptabilitzar 45 ossos al Pirineu i que malgrat l'elevada mortalitat dels exemplars joves, la població va creixent lentament. Pel que fa als danys que els ossos provoquen, al 2016 es van comptabilitzar en 69 depredacions; al 2017, 114 depredacions, i al 2018 167 depredacions. En aquest sentit, Miralles ha explicat les mesures que implanta el Govern per prevenir els atacs de l'ós als ramats i s'ha referit a les agrupacions, amb les quals l'any passat es van destinar uns 252.000 euros.