Ipcena denuncia l'assecament d'un tram del riu Corb als Omellons per extreure aigua per a una granja

L'entitat ecologista reclama a l'ACA i a la CHE que sancionin el propietari de l'explotació ramadera

Redacció
13 de febrer del 2019
Actualitzat a les 23:04h
Imatge d'un tram de la llera riu Corb eixut
Imatge d'un tram de la llera riu Corb eixut | Ipcena
Ipcena ha denunciat davant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) la "destrucció" de vegetació i "l'assecament" d'un tram del riu Corb a la zona de la Vall de Vinaixa, al terme municipal dels Omellons (Garrigues).

L'entitat ecologista en responsabilitza el propietari d'una explotació ramadera amb granges porcines qui, segons Ipcena, hauria construït dos pous "il·legals" per poder extreure aigua per a una granja construïda recentment, "malgrat ja tenia un pou autoritzat". Els ecologistes han explicat que, a partir de la seva denúncia, l'ACA va dur a terme una inspecció al lloc. Ipcena reclama l'obertura d'un expedient disciplinari i sancionador al propietari.

El portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, ha explicat que la finca compta amb un pou autoritzat per la CHE per extreure aigua per al reg i proveir l'explotació ramadera. Tot i això, assegura que el propietari hauria construït uns altres dos pous de forma "il·legal". Un, "amb tubs de formigó d'1,40 metres de diàmetre i una bomba instal·lada en funcionament", i l'altre "soterrat al mig de la llera del riu Corb amb una mànega de color groc que surt del centre de la llera amb el pou cobert a la part superior per passar desapercebut", segons ha assenyalat Vàzquez.

L'entitat ecologista assegura que l'aigua que extreuen aquests pous, especialment el de formigó que "es troba en funcionament", hauria provocat l'assecament d'un tram del riu Corb en les immediacions. Així mateix, Vàzquez ha denunciat que la "destrucció" de la zona de vegetació natural humida "afecta a diversos habitats europeus de la Xarxa Natura 2000".

Des d'Ipcena han recordat que, tant l'ACA com la CHE, "han d'adoptar les mesures necessàries per fer compatible l'aprofitament amb el respecte del medi ambient i garantir els cabals ecològics o les demandes ambientals previstes a la planificació hidrològica". Però, en els casos "en els quals l'organisme de conca consideri que hi ha un risc greu per al medi ambient, també ha de sotmetre a la consideració de l'òrgan ambiental competent la conveniència d'iniciar el procediment d'avaluació d'impacte ambiental", segons els ecologistes.