justícia

Suspès el judici per tocaments a una nena a Bellvís per comprovar si l'acusat té deteriorament cognitiu

La vista es torna a fixar per a l'11 de març i l'altra acusada declararà per videoconferència des de Romania

per Redacció , 11 de febrer de 2019 a les 16:39 |
El judici a un home acusat de fer tocaments a una nena de sis anys, en ple carrer, a Bellvís (Pla d'Urgell), i a la cuidadora de la menor per permetre-ho, s'ha suspès. La vista s'ha iniciat dues hores tard, fins que ha arribat la intèrpret de romanès sol·licitada per l'acusada. Un cop a dins, l'acusat, de 87 anys, ha assegurat a la Sala no saber res, ni perquè estava allà, ni quants anys té, ni el poble on viu.

Per la fiscal, el comportament de l'acusat "no és més que una estratègia" i les defenses, sorpreses per la situació, han sol·licitat que se li faci una anàlisi forense per establir si pateix deteriorament cognitiu, a causa de la seva edat, o no. Finalment la Sala ha decidit ordenar l'examen mèdic de l'acusat i suspendre el judici fins a tenir-ne el resultat. La vista es tornarà a fixar previsiblement per a l'11 de març. L'altra acusada declararà per videoconferència, com anava a fer aquest dilluns, des de Romania.


El president de la Sala ha fet diverses preguntes a l'acusat, que no ha sabut respondre, com ara l'edat que té o en quin municipi viu. Només ha respost que quan treballava feia de vaquer i que ara viu en una residència, tot i assegurar que no sap on és. També ha explicat que és cec, que no pot caminar i que estava "desorientat". "No em preguntin massa coses", ha dit. 

Al juny de 2018 els forenses el van examinar i van concloure que podia declarar, tot i recollir que l'home patia un "deteriorament cognitiu lleu causat per l'edat". Divendres passat va parlar amb el seu advocat i tot i que semblava que podia declarar, el lletrat ha demanat tornar-li a fer un anàlisi forense perquè "els deterioraments a vegades passen en un període curt de temps". L'Audiència de Lleida ha decidit ordenar un nou reconeixement mèdic per establir si l'acusat està capacitat pel judici.

Segons la fiscalia, els fets van tenir lloc com a mínim en tres ocasions durant la primera setmana de març del 2015. Segons l'escrit del ministeri públic, la cangur de la menor portava la nena a la terrassa d'un bar, on havia quedat amb l'acusat, "sent conscient de les intencions" de l'home. Així, mentre l'acusada vigilava, l'acusat feia petons als llavis a la nena, la va asseure a les seves cames i va refregar la seva zona genital contra el cos de la menor, tot en presència de l'acusada. 

La fiscalia demana sis anys de presó per a cadascun per un delicte continuat d'abús sexual, ell com a autor i ella com a cooperadora necessària, i vuit anys de llibertat vigilada. La Generalitat s'ha presentat com a acusació i s'adhereix a la petició de la fiscalia. Les defenses demanen l'absolució dels dos acusats. 


La Sala no ha permès als mitjans comunicació enregistrar imatges ni so de la vista.

 

Participació