La meitat dels temporers acompanyats per Càritas cobren tot o part del salari en negre

Un 22% fa hores extres sense cobrar-les

Redacció
07 de febrer del 2019
Actualitzat a les 22:49h
Diversos temporers recollint fruita
Diversos temporers recollint fruita | Arxiu
Un 26% dels temporers del sector agrari acompanyats per Càritas afirma que cobra menys del salari que els correspon; gairebé la meitat cobra tot o part d'aquest en negre, i un 22% fa hores extres sense cobrar-les.

Són dades de l'informe de Càritas "Vulneracions de drets laborals en el sector agrícola, l'hostaleria i les feines de la llar", elaborat a partir de 900 enquestes fetes a treballadors d'aquests sectors de 30 províncies, que ha presentat l'experta de l'equip d'Inclusió de Càritas Espanyola, Hilde Daems, aquest dijous a Lleida.

Ha assenyalat que l'informe ha detectat vulneracions relacionades amb el codi penal, argumentant que una de cada 20 persones dels tres col·lectius ha rebut amenaces, que un 4% afirma que se li ha confiscat la documentació i que un 12% reconeix que ha patit un tracte pejoratiu.

En el cas dels temporers, segons les dades d'enquestes a treballadors d'Almeria, Múrcia, La Rioja, Huesca, Lleida, Albacete, Huelva Ciudad Real i València, un 13% ha rebut amenaces, un 12% afirma que se'ls ha confiscat la documentació i un 22,5% que ha rebut un tracte pejoratiu.

Segons ha explicat, per a Cáritas la normalització de la vulneració de drets en aquests sectors suposa "el fracàs de l'Estat per assegurar la protecció de les persones treballadores". Ha xifrat en el 22,5% els casos de vulneracions greus de naturalesa penal en el sector agrari, en els quals "hi ha possibles situacions de trànsit amb finalitats d'explotació laboral o de treball forçós".