Fruita

Pomes i peres adaptades a climes càlids, la nova varietat que arriba als mercats

Són el resultat d'un programa internacional de millora genètica varietal per donar resposta als reptes del canvi climàtic

per Redacció , 7 de febrer de 2019 a les 10:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'IRTA, Fruit Futur i Plant & Food Research, propietaris del programa de millora genètica per a la millora varietal de pomes i peres, han firmat un acord amb el líder mundial de producció i comercialització de fruita T&G Global perquè sigui l'empresa autoritzada a nivell internacional per comercialitzar les noves varietats de poma i pera adaptades a climes càlids.

Aquestes varietats han estat desenvolupades en el marc del programa de millora genètica varietal entre l'IRTA, Fruit Futur i Plant & Food Research i es caracteritzen per una "qualitat excel·lent" i una "alta coloració en condicions d'altes temperatures i escassetat d'aigua". La signatura de l'acord i la presentació del programa s'ha dut a terme aquest dimecres a la fira internacional Fruit Logística de Berlín.


En els propers anys, arribaran al mercat varietats de poma i pera adaptades a climes càlids. Són el resultat d'un programa internacional de millora genètica varietal entre l'IRTA, Fruit Futur i els socis de Nova Zelanda Plant & Food Research que pretén donar resposta als reptes del canvi climàtic.

Després d'un treball conjunt de més de quinze anys entre els socis del programa internacional, aquest dimecres han signat a Berlín l'aliança amb Turners and Growers (T&G), que serà l'empresa que tindrà la llicència a nivell mundial per fer arribar aquestes noves varietats de poma i pera als mercats i productors de tot el món. L'acte ha comptat amb la participació de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, el director general de l'IRTA, Josep Usall, i representants dels altres socis i de la firma T&G.


El programa varietal utilitza contribucions de germoplasma tant de Nova Zelanda com de l'estat espanyol per identificar pares amb les característiques clau que es requereixen per al canvi climàtic: "alta tolerància a la temperatura, baix requeriment d'aigua i fruites d'alta coloració, bona textura i excel·lent sabor i conservació". També destaca "un clar enfocament cap a la millora en la resistència a les plagues i malalties d'importància en climes càlids".

L'adaptació dels cultius a les condicions ambientals del canvi climàtic és actualment un dels principals reptes que han d'afrontar el sector i la societat per garantir una producció competitiva i sostenible d'aliments saludables, segons l'IRTA.

 

Participació