Salud

Un estudi alerta que un percentatge de malalts de pulmó són fumadors passius

Investigadors lleidatans apunten que dones de més edat, amb un grau menor de la malaltia mostren més risc de desenvolupar-la per factors com el fum d'una cuina

per Redacció, 5 de febrer de 2019 a les 23:05 |
Una dona fuma una cigarreta en una terrassa | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un estudi portat a terme per metges de família, epidemiòlegs i pneumòlegs de l'Institut Català de la Salut (ICS) i del Departament de Salut a Lleida, conclou que existeix una alta proporció de no fumadors entre els pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Aquesta mateixa recerca indica que les dones de major edat, amb menor formació acadèmica i amb una gravetat menor de la malaltia serien les que tindrien més risc de desenvolupar-la sense haver fumat mai per exposició a factors com la contaminació interior o el fum de les cuines privades. La identificació d'aquestes persones facilitaria la implementació de mesures per evitar la seva progressió.

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) provoca una elevada mortalitat en l'àmbit mundial. Actualment representa la quarta causa de mort i s'estima que l'any 2020 ocuparà el tercer lloc. La MPOC s'associa al tabaquisme en la majoria dels casos, però existeixen estudis que conclouen que una proporció considerable de persones afectades no té relació amb el tabaquisme, especialment entre les dones.


Precisament aquest estudi lleidatà, publicat a la revista "Atención Primaria", ha observat els diferents factors de risc que s'associen a la malaltia en aquells pacients que mai han fumat. L'estudi, supervisat pel cap del Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Pere Godoy, ha inclòs 512 pacients amb una malaltia pulmonar obstructiva crònica de l'Àrea Bàsica de Salut Pla d'Urgell, dels quals 33,2% mai havien fumat.

L'estudi conclou que hi ha un alt percentatge de no fumadors entre els pacients amb bronquitis crònica. Identificar de manera precoç les persones amb un major risc de desenvolupar la malaltia facilitaria la implementació de mesures encaminades a evitar la seva progressió.

 

 

Participació