​Quinze famílies lleidatanes en risc d'exclusió social podran accedir als horts de Rufea

Els serveis socials de l'Ajuntament de Lleida faran la selecció dels candidats, que també rebran formació i acompanyament

Signatura del conveni
Signatura del conveni | Paeria Lleida
Redacció
04 de febrer del 2019
Actualitzat a les 23:07h
La Fundació Lleida 21 i l'Obra Social de la Caixa han signat un conveni que permetrà que quinze famílies en risc d'exclusió social puguin accedir al projecte d'Horts Socials de Rufea. L'acord busca reforçar vessant social de l'activitat agrària a l'Horta de Lleida, ja que possibilitarà formar aquestes famílies perquè aprenguin a cultivar els horts de manera autònoma. L'objectiu és que l'activitat agrària actuï com a tasca que millori la seva qualitat de vida en diferents aspectes com ara l'ocupació del temps, activitat física i relacional, a banda del pròpiament alimentari. Els serveis socials de l'Ajuntament de Lleida s'encarregaran de seleccionar els candidats, que posteriorment rebran formació i acompanyament.

L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, com a president de la Fundació Lleida 21, i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, han signat aquest dilluns el conveni per desenvolupar el projecte Horts Socials a Rufea, un acord que té com a objectiu facilitar l'activitat agrària com a eina d'apoderament i de millora de la qualitat de vida a famílies de Lleida en risc d'exclusió social.

La Fundació Lleida 21 gestiona el projecte dels Horts Familiars de Rufea des del seu inici, l'any 2011, cedint parcel·les a famílies de Lleida, per al cultiu de les hortalisses d'autoconsum, i a entitats socials, que desenvolupen projectes per a diferents col·lectius. Amb la signatura del conveni amb l'Obra Social 'la Caixa', es reforça el vessant social del projecte per tal que famílies en risc d'exclusió puguin aprendre a cultivar els horts de manera autònoma i, millorar d'aquesta manera, la seva qualitat de vida.

En aquesta primera edició, està previst que participin en el projecte quinze unitats familiars, i que la formació i acompanyament es dugui a terme entre els mesos d'abril i novembre del 2019, cobrint tota la temporada hortícola estival i part de la hivernal.

El primer pas per desenvolupar el projecte serà seleccionar a les famílies participants, a través dels serveis socials de la Paeria, que a més farà el seu seguiment durant tota la durada del projecte i actuarà en cas que sorgeixi algun problema afegit. Una vegada triades les famílies beneficiàries s'iniciarà el projecte de formació i acompanyament. Aquest es realitzarà principalment als mateixos horts de Rufea. En alguns casos, per tractar temes teòrics o en casos de mal temps, les sessions es realitzaran en una aula a Lleida.

A cada sessió es treballarà la formació en l'activitat pràctica hortícola d'autoconsum (diferents cultius, tècniques, reg, control de plagues i malaltes, ús d'eines, entre altres aspectes). A la vegada es duran a terme dinàmiques i exercicis per millorar les seves relacions i el seu benestar personal com ara la planificació del temps, tallers de cuina dels aliments produïts o l'organització dels espais comuns.

Cada família, formada per un o dos membres, gestionarà el seu propi hort, de manera que allò que cultivi serà per al seu consum, i en un futur podran continuar gestionant l'hort de manera autònoma.

Amb la signatura del conveni de col·laboració, l'Obra Social 'la Caixa' es compromet a aportar 8.000 euros al pressupost del projecte, quantificat en 17.350 euros.