PDECat i ERC intensifiquen la guerra interna a la Diputació amb la creació de la comissió del «cas Boreas»

Els demòcrates avalen la proposta dels republicans, però els titllen d'"electoralistes"

Rosa Maria Perelló, presidenta de la Diputació
Rosa Maria Perelló, presidenta de la Diputació | ACN
31 de gener del 2019
Actualitzat a les 17:30h
PDECat i ERC cada cop estan més separats a la Diputació de Lleida, i les tensions es dissimulen menys. El darrer enfrontament entre les dues formacions ha estat arran de la creació de la comissió del "cas Boreas", la investigació que afecta l'expresident de l'organisme, Joan Reñé.

La Diputació ho ha aprovat arran d'una moció presentada pel grup d'ERC que ha comptat amb el suport unànime de tots els grups, inclòs l'ara diputat Reñé, que ha assistit per primera vegada al plenari des que va deixar la presidència. Des del PDECat s'ha acusat als republicans de voler crear aquesta comissió en clau "electoralista" i han assegurat que la informació sobre el cas ja s'ha donat en les juntes de portaveus.

El portaveu del grup d'ERC, Jaume Gilabert, ha defensat la moció per crear una comissió informativa específica sobre el cas partint de la base que "no es pot negar" que la transcendència d'aquest cas "és gran". Des que van sortir els fets a la llum pública amb la vintena de detencions del 2 d'octubre hi ha hagut canvis importants a la Diputació, passant des del relleu a la presidència fins la retirada d'alguns càrrecs de confiança implicats. "Una bona sotragada" per a la institució, segons Gilabert, per un trama de "magnitud considerable" que implica moltes persones en un sumari de més de 5.000 fulls i 4 anys d'investigacions policials amb escoltes telefòniques i entrades a empreses.

És per tot això, que Gilabert ha defensat la necessitat de disposar d'informació de primera mà amb una comissió específica, que si bé la moció estipula que s'hauria de constituir en un termini màxim d'un mes, el diputat republicà ha instat a la presidenta Rosa Perelló ha posar fil a l'agulla la setmana que ve mateix.

Rosa Pujol, del PDECat, ha estat dura en la resposta a Gilabert, ja que ha considerat que amb la moció es posa en dubte la credibilitat dels professionals de la casa i ha acusat ERC d'anar a la recerca d'un "titular suculent" per als mitjans però "buit de contingut". Pujol ha assegurat que l'equip de govern ha informat de totes les decisions que s'han pres en relació amb el 'cas Boreas' i que sempre s'han mostrat a favor del diàleg.