La Seu Vella no serà ni candidata a Patrimoni Mundial abans de quatre anys

El ministre de Cultura considera que el conjunt monumental de Lleida reuneix tots els valors necessaris però que cal presentar un expedient "impecable" i la implicació social de la ciutat

Redació
28 de gener del 2019
Actualitzat a les 23:53h
El Ministre de Cultura ha visitat la Seu Vella
El Ministre de Cultura ha visitat la Seu Vella | ACN
El ministre de Cultura, José Guirao, ha explicat aquest dilluns a Lleida que el Turó de la Seu Vella de Lleida no podrà ser la candidata espanyola a Patrimoni Mundial de la Unesco fins a l'any 2023 perquè ja estan decidides totes les candidatures fins a l'any 2022. Guirao entén que la principal dificultat per aconseguir el reconeixement és que Europa és el continent que més declaracions té, que la majoria les té en la categoria de conjunt monumental i que en els últims anys la Unesco s'ha obert a cultures diferents.

Tot i això, Guirao considera que el Turó de la Seu Vella de Lleida reuneix tots els valors de necessaris per optar al reconeixement però que cal presentar un expedient "impecable" que reculli també la implicació de tota la ciutat.

Guirao ha recordat que és el consell de patrimoni qui decideix la candidatura que hi va cada any i que només es pot presentar una candidata per país cada any. El consell de patrimoni està format per representants del ministeri i de totes les comunitats autònomes. És per això, ha dit que és important que al consell de patrimoni, la Generalitat defensi la candidatura del Turó de la Seu Vella, perquè "cal arribar a un acord amb la resta d'autonomies". "Hi ha una competència interna enorme i també internacional", ha reconegut. Tot i així, "intentarem que per l'any 2023 el Turó de la Seu Vella sigui el conjunt monumental que presenta Espanya com a candidat, amb l'esforç de tots", ha afegit.

Precisament d'entre les principals dificultats, ha explicat el ministre de Cultura, és que Espanya és el tercer país, després de Xina i Itàlia, amb més declaracions de patrimoni mundial, concretament amb 47, l'última Medina Azahara.

El pròxim expedient que es presenta és l'eix de Prado-Recoletos on està el Museu Reina Sofia, el del Prado, el Thyssen, el Jardí Botànic i el Retiro. Guirao ha explicat que, precisament, una de les coses que ha fet molt bé l'Ajuntament de Madrid ha estat la participació ciutadana, ja que s'hi ha implicat diverses associacions. "Es valora molt a la Unesco que tota la ciutat estigui bolcada amb el bé que es vol declarar". En aquest sentit celebra que a Lleida hagi estat una associació ciutadana qui hagi impulsat la candidatura i recorda que cal que això quedi molt ben recollit a l'expedient.