Aigua

UP rebutja l'aplicació del cànon de l'aigua perquè «no té en compte la capacitat tributària dels ramaders»

El sindicat considera el 2018 un any d'"estabilitat" per al sector porcí, tot i els preus inferiors respecte al 2017

per Redacció, 24 de gener de 2019 a les 00:03 |
Porcs en una granja | ND
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos demana al Govern que elimini la proposta d'aplicació d'un coeficient 0,5 al gravamen general del cànon de l'aigua per als usos ramaders de porcí i aviram, que ara és de zero, prevista en l'avantprojecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic.

El sindicat considera que "no té en compte la capacitat econòmica dels ramaders" d'acord amb els principis de l'ordenament tributari vigent, "la capacitat econòmica, la igualtat en relació amb la capacitat contributiva de cadascú i la progressivitat". D'altra banda, el sindicat considera el 2018 un any d'"estabilitat" per al sector porcí, tot i els preus inferiors respecte al 2017, i demana un "reforç" de les mesures de bioseguretat per evitar la pesta porcina africana.


Unió de Pagesos defensa que els ramaders han fet un "gran esforç" els últims anys per millorar la gestió de l'aigua i les dejeccions en les explotacions ramaderes, la qual cosa els ha comportat unes inversions importants. En aquest sentit, el sindicat remarca que el projecte de decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes, pendent d'aprovar-se, inclou noves obligacions i prohibicions que implicaran costos addicionals a les granges.

A més, des d'Unió de Pagesos recorden que el ple del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) del 18 de gener va incorporar, a petició del sindicat, la proposta d'eliminació del cànon de l'aigua en del Dictamen 1/2019 sobre aquest avantprojecte.

D'altra banda, el sindicat ha fet un balanç del porcí durant el 2018, any que segons Unió de Pagesos ha estat marcat per l'"estabilitat" i "consolidació" del sector, tot i que la Llotja de Mercolleida ha marcat un preu inferior respecte a la mitjana del 2017. El valor mitjà dels preus del sector va ser el 2018 d'1,13 euros per quilo viu, mentre el 2017 va ser d'1,25 euros per quilo viu. El 2016 també va ser d'1,13 euros per quilo viu. "El balanç ha estat favorable pel manteniment del volum de les exportacions a països tercers i un increment contingut de costos", segons UP.

El lleuger encariment del preu del pinso respecte dels dos anys anteriors ha estat un dels factors que ha limitat el marge econòmic a 0,04 euros per quilo viu durant el 2018, segons les estimacions del sindicat, mentre el 2017 va ser de 0,19 euros per quilo viu i el 2016 de 0,06 cèntims per quilo viu.

 

Participació