Raimat lidera un projecte que permet estalviar un 25% de l'aigua de reg

La iniciativa, coordinada per l’IRTA, ha comptat amb la participació de la Comunitat de Regants i s’ha centrat en una finca pilot de 100 hectàrees | Les noves tecnologies com el reg programat i la teledetecció permeten l'estalvi d'aigua

1200_1548141092raimat
1200_1548141092raimat
Redacció
22 de gener del 2019
Actualitzat a les 9:27h
El projecte “Rendibilitat de l'aplicació de noves tecnologies per a la consecució d'un reg amb màxim d'eficiència hídrica en una finca pilot de 100HA de vinya ecològica i convencional“  liderat per Raimat ha volgut establir una nova metodologia integrada basada en l’ús d’eines d’informació geogràfica, teledetecció i models de simulació de cultius i reg. L’objectiu és assolir el màxim d’eficiència hídrica.
 
El projecte es va dur a terme en una finca pilot experimental de 100 hectàrees de vinya ecològica i convencional.  La integració de les noves tecnologies va tenir en compte diferents aspectes com la gestió i control de l’estrès hídric dels cultius per cada sector de reg d'una gran finca, així com la reducció de l’aplicació de fitosanitaris i fertilitzants mitjançant la reconversió de la producció de vi en ecològic.

Amb l’aplicació del reg de precisió es va poder estalviar un 25% d'aigua en comparació amb els anys anteriors.

 
Per assolir la meta es va utilitzar l’última tecnologia en programació de regs, teledetecció i models de cultius. Així mateix, també es van aplicar millores en l’enginyeria de la xarxa de reg mitjançant protocols de sectorització parcel·lària basada en tècniques de teledetecció per tal d’obtenir zones més homogènies. Tot això va permetre aplicar els recursos amb major precisió per tal d'evitar la incidència d'eutrofització de freàtics i rentats de sòl excessius.
 
Amb l’aplicació del reg de precisió es va poder estalviar un 25% d'aigua en comparació amb els anys anteriors. A més, es va millorar el rendiment productiu i la qualitat dels raïms. L'anàlisi de la variabilitat espacial dins de la finca, utilitzant índexs de vigor vegetatiu obtinguts amb imatges multispectrals de satèl·lit, va mostrar una reducció significativa del creixement vegetatiu, dins el mateix sector de reg, entre l’any 2015 fins al final de l’activitat l’any 2017.
 
Com a conclusió, aquesta tecnologia permet beneficiar els viticultors mitjançant l'augment de l'eficiència en l'ús de l'aigua i la millora del rendiment i composició del raïm.