Detenen 13 persones a Lleida en una operació contra el frau a Hisenda i la Seguretat Social

La trama hauria fet 94 contractes falsos amb un frau de fins a 160.000 euros a través de prestacions i subsidis

Redacció
21 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:58h
La policia espanyola ha detingut a 13 persones a Lleida en una operació contra el frau a Hisenda i la Seguretat Social. La investigació va començar al febrer de 2018 a partir de les sospites aixecades per una empresa de Binefar (Osca) que hauria materialitzat fins a 94 contractes laborals falsos.

El frau que aquests contractes hauria comportat a l'Administració pública es calcula, segons la policia, en 162.615 euros des de mitjans de 2017 fins a principis del 2018 quan va cessar l'activitat de l'empresa en qüestió. L'operació va ser duta a terme per agents de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de la comissaria de Lleida i hi va col·laborar la Inspecció de Treball. El cas està sent instruït pel jutjat d'instrucció número 2 de Monsó.

Després d'una inspecció a l'empresa, la policia va determinar que aquesta es dedicava a la simulació de relacions laborals, a més a més de ser utilitzada instrumentalment per una altra societat ubicada a Lleida, amb la finalitat de cedir-li treballadors per estalviar-se el pagament de quotes acumulades a la Seguretat Social. D'aquesta manera, aconseguia ampliar beneficis i reduir considerablement els costos, entre altres irregularitats.

Una vegada es van detectar aquestes irregularitats, la policia va localitzar, citar i detenir a totes les persones que haurien col·laborat en el frau per haver comprat contractes de treball de manera fraudulenta. Aquesta mecànica els permetia obtenir indegudament les prestacions de la desocupació que s'haurien generat en relació al temps cotitzat a la Seguretat Social.

L'operació policial va comportar la detenció del màxim responsable de la trama, un empresari de Lleida que feia servir l'empresa investigada de la qual n'aprofitava els treballadors.

Els investigadors de la policia han determinat que l'empresa mai va cotitzar pels 94 treballadors que suposadament van estar donats d'alta. Per aquest motiu es va arribar a acumular un deute davant la Tresoreria General de la Seguretat Social de 162.615 euros, des de mitjans de 2017 fins a la finalització de l'activitat a principis de 2018, i es van portar a terme 26 contractes simulats – per alguns dels quals es va demanar posteriorment la prestació econòmica de l'atur.

La policia acusa als detinguts dels delictes de falsedat documental i contra la seguretat social. A l'administrador de l'empresa que generava les contractacions fraudulentes se'l considera el responsable, a més a més, d'un delicte contra la hisenda pública.