Abusos

Un exescolta del monestir de Montserrat denuncia que va patir abusos sexuals d'un monjo quan era menor

Montserrat va "exiliar" el monjo al Santuari del Miracle, al Solsonès

per Redacció , 20 de gener de 2019 a les 23:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un exmembre del moviment escolta de l'abadia de Montserrat ha denunciat que fa 21 anys va patir tocaments per part del monjo fundador d'aquest grup, Andreu Soler. Miguel Hurtado, que aleshores tenia 17 anys, assegura a El Periódico i a El País que el monestir ha tapat els fets. Per la seva banda, l'abadia de Montserrat assegura en un comunicat que mai va amagar res, que va iniciar una investigació interna dins el monestir per aclarir els fets i que la seva intenció sempre va ser ajudar el noi.

Soler va donar sempre una versió diferent dels fets. Tot i això, com a mesura preventiva, a finals del 2000, el P. Abat el va apartar de tota activitat pastoral i de contacte amb joves i el va destinar a la casa dependent del Miracle.  El monestir a més, va pagar 8.600 euros al jove per al tractament psicològic. El monjo a qui s'acusa va morir el 2008.


Hurtado assegura que quan va veure que Montserrat "intentaria encobrir els fets" no es va sentir amb prou força per enfrontar-se a un "símbol nacional i religiós" com és l'abadia de Montserrat a Catalunya. Així mateix, assegura que quan va dir que havia patit abusos, cap dels dos abats ho va denunciar a la policia ni es va buscar altres víctimes. "Jo crec que això és encobriment", defensa.

En el comunicat, el monestir afegeix que al llarg dels anys hi ha hagut "diverses trucades telefòniques entre el monestir i la família per interessar-se per l'evolució" d'Hurtado i que l'any 2016 també es va informar del cas el Vaticà. La comunitat va homenatjar amb un llibre el presumpte abusador un any abans que morís, el 2008.


El monestir insisteix que "condemna rotundament els abusos comesos contra menors, i expressa el seu total suport a les víctimes i la seva ferma voluntat d'actuar amb total transparència".

Comunicat del Monestir de Montserrat

 

Participació