S'amplia a 18 mesos la instrucció que investiga Joan Reñé per presumpta corrupció i enriquiment personal

La jutgessa qualifica la causa de "complexa" i la divideix en sis parts, la principal relacionada amb adjudicacions d'obra pública

Redacció
16 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:34h
Joan Reñé, a l'escó
Joan Reñé, a l'escó | Àlvar Llobet
La titular del jutjat d'instrucció 1 de Lleida ha acordat ampliar de 6 a 18 mesos el termini d'instrucció del "cas Boreas", que investiga l'expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i 23 persones més per presumptes delictes de corrupció i enriquiment personal. La jutgessa ha qualificat la causa de "complexa" i l'ha dividit en sis parts, la principal relacionada amb adjudicacions d'obra pública.

Tot i que s'apuntava que els investigats podrien començar a declarar al jutjat aquest mes de gener, trigaran encara a fer-ho. Segons fonts judicials, la jutgessa ha rebut més documentació corresponent a nous registres i intervencions telefòniques, que ha d'estudiar abans de prendre declaració als investigats.

El jutjat d'instrucció 1 de Lleida investiga si la Diputació dissenyava concursos a mida per adjudicar obres 'a dit' a canvi de comissions i si responsables de l'ens provincial van fer ús d'informació privilegiada per avantatjar empreses lleidatanes. Concretament, s'investiga si des de l'ens s'informava prèviament dels concursos públics a algunes empreses de Lleida i si es dissenyaven criteris tècnics a mida perquè aquestes en resultessin guanyadores.

Qui decidia les adjudicacions després d'estudiar les ofertes era la mesa de contractació, integrada per membres de la Diputació. Precisament, una de les persones investigades és Enrique Regaño, mà dreta de Reñé, encarregat de les adjudicacions i present a les meses de contractació. El jutjat també investiga la número dos de Reñé, Marlen Minguell.

El 'cas Boreas' compta amb un sumari de quinze toms i més de 4.000 folis. La investigació policial es va allargar tres anys i va acabar amb la detenció de l'expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i 23 persones més, el 2 d'octubre de 2018. El jutjat investiga si Reñé podria haver cobrat comissions de fins a 200.000 euros per al seu lucre personal. Segons la investigació, l'expresident de la Diputació va passar "períodes llargs" sense usar targetes de crèdit i pagant sempre en efectiu.

Inici de la investigació

La investigació es va iniciar l'any 2014, quan va arribar a la fiscalia de Lleida una acta notarial d'una reunió de l'empresa M. J. Gruas, en què es recollia que uns accionistes culpaven els altres de la mateixa empresa d'haver pagat comissions a Reñé, quan era president de Consell Comarcal del Pla d'Urgell, l'any 2010.

En l'acta, amb data 14 de novembre de 2014, l'assessor jurídic de l'empresa deia que "els pagaments com a conseqüència de l'adjudicació són coneguts per tots els membres del consell" i reconeixia així pagaments en efectiu a Reñé i la seva número dos per l'adjudicació del manteniment de sis plantes depuradores del Pla d'Urgell.

L'acta formava part d'una documentació de gairebé 400 pàgines, en què es recollien també algunes d'aquestes factures, així com correus en què responsables d'empreses com ara Serboniu, Enginyeria Inalba o M. J. Gruas deien quan, com i amb quin concepte s'havien de fer les factures. Els Mossos també van detenir responsables d'aquestes empreses el 2 d'octubre passat. Aquestes factures s'encarregaven a l'empresa 'Interiorismo y Reformas Profesionales', administrada per un empresari d'Osca, Diego Garzón, de 80 anys, al qual també s'ha investigat per la possible l'elaboració de factures falses "a la carta" a empreses de Lleida vinculades amb Reñé.