Transplantaments

Els donants d'òrgans es tripliquen a Lleida el 2018, en un any sense cap negativa familiar

Els lleidatans trasplantats augmenten de 56 a 67, la majoria renals

per Redacció , 15 de gener de 2019 a les 15:25 |
Metges intervenint un pacient | Arxiu
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els donants d'òrgans s'han triplicat en un any a Lleida, i han passat dels 5 el 2017 als 15 el 2018. Una de les explicacions d'aquest augment és que tot i que en els darrers anys els donants més habituals eren les persones amb mort cerebral, comencen a augmentar els donants d'assistòlia controlada. Són aquells pacients ingressats en estat crític per patologies cerebrals, respiratòries o cardiològiques en situació irreversible que no responen al tractament i que, amb la família, es decideix retirar el tractament.

A més de l'increment de donants, l'any passat a Lleida no es va registrar cap negativa a donar els òrgans de familiars. Pel que fa a lleidatans que van rebre algun òrgan l'any 2018, van ser 67, 11 més que l'any anterior: 47 de ronyó, 8 de fetge, 5 de cor i 7 de pulmó.


A Lleida, la mitjana d'edat dels donants és de 63 anys i dels 15 donants del 2018, 4 van ser dones i 11 homes. En aquest territori, la llista d'espera per ser trasplantat és de 66 persones, una xifra molt similar a la dels 65 del 2017.

Són dades fetes públiques aquest dimarts a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, el segon centre hospitalari no trasplantador de Catalunya pel que fa a nombre de donants, només darrere del Parc Taulí de Sabadell.


El director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, ha ressaltat "els magnífics resultats aconseguits a l'Hospital Arnau, gràcies a l'altruisme dels donants i a la feina dels professionals que es bolquen en aquesta activitat".

La coordinadora de Trasplantaments de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Mariona Badia, ha explicat que l'augment de donants es deu a la consolidació de l'extracció en asistòlia controlada (a cor parat). De fet, el nombre de donants per mort encefàlica van ser el mateix que el 2017 (5) i la resta (10) van ser donants en asistòlia. "Si la família hi està d'acord, quan el pacient mor nosaltres posem tots els mitjans per efectuar la donació", ha explicat. Badia també ha ressaltat que no hi va haver cap negativa familiar ell 2018, mentre que el 2017 se'n van registrar dues i que aquests 15 donants van permetre fer un total de 29 trasplantaments.


Pel que fa a la llista d'espera, els pacients lleidatans han d'esperar uns 20 mesos per a un trasplantament de ronyó i uns dos mesos per trasplantar òrgans vitals (pulmó, fetge, cor). "Aquest és l’èxit real. A la gent que li va la vida, en pocs mesos té l'òrgan que necessita", ha afirmat Tort. El director de l'OCATT també ha destacat el rècord històric de trasplantaments aconseguit a Catalunya durant el 2018, amb un total de 1.149.

Per la seva banda, el gerent territorial de l'ICS a Lleida, Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris, Jordi Cortada, ha valorat l'esforç dels professionals i de les famílies que en un moment delicat prenen la decisió de la donació d’òrgans.

 

Participació