Cultura rep el dossier definitiu de la candidatura del Turó de la Seu Vella a Patrimoni Mundial UNESCO

El Govern garanteix el suport econòmic a les obres de restauració del monument que van quedar interrompudes arran de l'aplicació del 155

Parra, Borràs i Larrosa, amb el dossier
Parra, Borràs i Larrosa, amb el dossier | Cultura
Redacció
15 de gener del 2019
Actualitzat a les 10:27h
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha rebut aquest dilluns de mans del paer en cap de Lleida, Fèlix Larrosa, el dossier definitiu de la candidatura pel Turó de la Seu Vella al Patrimoni Mundial de la UNESCO. El document aplega de manera detallada tota l'argumentació històrica en què es fonamenta la petició que el turó sigui inscrit com a bé cultural i conjunt monumental a la llista de la UNESCO. La consellera Borràs ha apuntat que el Departament de Cultura "ja ha garantit el suport econòmic de la Generalitat a les obres de restauració del monument de la Seu Vella, que van quedar interrompudes arran de l'aplicació de l'article 155".

Borràs ha subratllat que "no deixa de ser una anomalia que un país que és conegut arreu del món, en bona part per la seva riquesa i diversitat patrimonial, no pugui presentar directament els seus dossiers a París i ho hagi de fer a través de Madrid". En aquest sentit, però, ha apuntat "la plena confiança que l'estat espanyol compartirà el nostre entusiasme envers aquesta candidatura i l'elevarà a la UNESCO perquè en valori la consideració de Patrimoni Mundial".

Un cop entregat a la consellera de Cultura, ara la proposta de candidatura serà presentada de nou davant de l'òrgan competent de l'Administració General de l'Estat per tal que sigui avaluada per part del Consejo de Patrimonio Histórico de primavera 2019. En cas de ser aprovada, en base a les candidatures estatals, es determinarà l'anualitat en la qual serà presentada a la UNESCO per tal que sigui avaluada per part del Comitè del Patrimoni Mundial.

Una de les principals novetats que aporta el dossier és el canvi d'estratègia per posar en valor tot el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, que ara se centra en els criteris IV i VI que estableix la UNESCO.

El criteri IV reconeix aquells monuments i espais que ofereixin un exemple eminent d'un tipus de construcció o de conjunt arquitectònic o tecnològic o de paisatge que il·lustri un o diversos períodes significatius de la història humana. Per la seva banda, el criteri VI valora que el bé a reconèixer estigui directament o materialment associat a fets o tradicions vives, creences o obres artístiques o literàries que tinguin una significació universal excepcional.