Agricultura busca pagesos que vulguin arrencar fruiters de pinyol per combatre la crisi de preus

Fins al 18 de gener es poden acollir al Pla que després haurà de rebre el vistiplau de Madrid per poder subvencionar amb 5.000 euros cada hectàrea arrencada

Redacció
14 de gener del 2019
Actualitzat a la 13:01h
osep Castells, un pagès d'Alcarràs, passejant per una finca de presseguers
osep Castells, un pagès d'Alcarràs, passejant per una finca de presseguers | ACN
El Departament d'Agricultura està cercant pagesos que vulguin arrencar explotacions de fruita de pinyol (préssec, nectarina i paraguaià) com una mesura per combatre la crisi de preus que arrosseguen aquestes varietats des de l'estiu de 2014 arran del veto rus.

El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament, Carmel Mòdol, ha explicat que s'ha enviat un correu a 15.000 productors on se'ls interpel·la per acollir-se a aquest pla d'arrencada que estaria subvencionat amb 5.000 euros per hectàrea. "Estarem expectants fins al 18 de gener per veure quanta gent s'apunta", ha dit Mòdol, que espera sumar unes 1.000 hectàrees per tenir "condicions" per reclamar a Madrid el finançament necessari per començar a fer efectiu el pla aquest 2019.

El Departament d'Agricultura vol arrencar 2.000 hectàrees de fruiters de pinyol entre el 2019 i el 2020 com a mesura de xoc per combatre la crisi de preus que afecta aquestes varietats des del veto rus a l'exportació d'aliments a Europa. Aquest volum d'hectàrees equivaldrien a uns 80 milions de quilos de préssecs, nectarines i paraguaians que és la xifra que Rússia ha deixat d'importar als productors catalans. Carmel Mòdol assegura que si s'aconsegueix arribar a aquesta xifra d'arrencada es podria ''controlar'' la producció i d'aquesta manera "maniobrar més bé al mercat" davant la nul·la possibilitat que Rússia es torni a obrir a la importació o que la Unió Europea apliqui mesures compensatòries.

El Pla d'arrencada, inclòs al Pla d'acció per a la fruita dolça que el Departament va presentar el passat mes de maig, necessita un finançament de 10 milions d'euros per poder subvencionar amb 5.000 euros cada hectàrea de fruiters que s'arrenqui. Els productors que s'hi acullin podran arrencar un màxim de 3 hectàrees de la seva producció amb el compromís de no tornar a plantar durant 4 anys préssecs, paraguaians o nectarines, ni a les hectàrees arrencades ni a cap altra parcel·la de la seva explotació.

"Aquí estem rallant el monocultiu"

En Josep Castells és un productor de fruita de pinyol d'Alcarràs (Segrià) que assegura que a la zona estan rallant el ''monocultiu'' de varietats com el presseguer, la nectarina i el paraguaià. Afegeix que a causa de la crisi de preus el futur "és complicat a mig i llarg termini i per això volem optar a cultius alternatius". Ell és un dels que ha contestat el formulari del Departament d'Agricultura per arrencar 3 hectàrees de la seva explotació i assegura que fins i tot n'arrencaria més si es pogués.

Segons Castells amb el Pla d'arrencada es podria trencar amb "una estructura de treball ja feta". Suposa canviar de maquinària i estar entre tres i cinc anys sense produir. Amb l'incentiu econòmic que aporta l'Administració per arrencar es pot "crear un coixí" per passar aquests anys i tirar endavant a partir d'aquí. Ell ja fa uns anys que va començar a canviar de cultius i va plantar ametllers. Sense tenir clar si el Pla tirarà endavant o no enguany ja ha arrencat una finca de paraguaians on hi té previst plantar més ametllers.