Un investigador lleidatà participa en l'estudi que associa l'obesitat amb el descens de la funció renal

La recerca s'ha fet amb més de cinc milions de pacients i s'ha publicat a la revista "The British Medical Journal"

Redacció
12 de gener del 2019
Actualitzat a les 11:24h
Dues persones obeses
Dues persones obeses | Arxiu
L'investigador de d'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i professor de la Universitat de Lleida (UdL), José Manuel Valdivielso, ha participat en un estudi que associa per primera vegada l'obesitat amb el descens de la funció renal i el risc de mort.

La recerca ha analitzat més de cinc milions de pacients (5.459.014 persones), de 39 grups de tot el món, i s'ha publicat a la prestigiosa revista "The British Medical Journal". Valdivielso és l'únic participant de l'estat espanyol en representació de l'estudi NEFRONA amb dades de pacients renals i controls de tot el territori espanyol.

L'estudi de recerca s'ha fet a Baltimore i l’ha liderat la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. L'estudi mostra que comptar amb un índex de massa corporal per sobre de 30 augmenta el risc que la funció renal empitjori, tant si la funció renal és normal com si l'individu pateix malaltia renal crònica.

L'anàlisi també mostra que tant valors alts com baixos de l'índex de massa corporal s'associen a un major risc de mortalitat. Així, quan l'índex de massa corporal és entre 25 i 30, el risc de mort és menor. L'estudi de la relació entre l'obesitat i la malaltia renal ajudarà als sistemes de salut en establir polítiques de salut.

José Manuel Valdivielso és responsable del Grup de Recerca Traslacional Vascular i Renal de l'IRBLleida, un grup multidisciplinari amb científics bàsics i clínics que treballen en un entorn integrat. L'enfocament principal del grup de recerca és la identificació dels factors involucrats en la progressió de la malaltia renal crònica i les complicacions cardiovasculars en la malaltia renal crònica des del punt de vista bàsic/traslacional i clínic.