La noia amb discapacitat que va denunciar abusos en grup a Lleida és «manipulable»

Un dels acusats reconeix relacions sexuals, però consentides, i l'altre les nega

Redacció
10 de gener del 2019
Actualitzat a la 13:30h
Imatge dels dos acusats
Imatge dels dos acusats | ACN
La noia amb intel·ligència límit que va denunciar abusos en grup a Lleida és "vulnerable i manipulable", segons ha declarat aquest dijous al judici la psicòloga que la va atendre. Ha afegit que la noia no sap preveure situacions de risc i que, tot i que és capaç de mentir, no pot mantenir la mentida en el temps ni inventar-se una història.

Un dels acusats ha reconegut a l'Audiència de Lleida haver mantingut relacions sexuals amb la noia però assegura que van ser consentides. L'altre acusat les ha negat tot i reconèixer ser al pis on presumptament van ocórrer. La víctima, en canvi, ha declarat que li van fer "coses que ella no volia", tant els dos acusats com un altre, menor d'edat ja jutjat, tot i que els va dir que "no" i que "paressin" perquè li feien "mal".

La noia ha declarat que va accedir anar amb els acusats a casa d'un d'ells perquè s'havia escapat de casa però que un cop allà, la van començar a "molestar" els tres. "M'obligaven tots a l'hora, anaven 'a saco' i em feien el que no volia que em fessin", ha declarat. Ha relatat que la van agafar, li van treure les malles i se li van tirar a sobre. "Els deia: això no m'ho feu, deixeu-me en pau, si us plau, i continuaven", ha dit.

Els dos nois estan acusats d'abusar sexualment de la noia, amb intel·ligència límit, el 22 de maig de 2017, quan els acusats tenien 18 i 26 anys i la noia, 27. Els fets van passar a casa d'un altre noi, de 16 anys i nacionalitat romanesa, a Lleida, que ja va ser jutjat i condemnat l'1 de desembre pel jutjat de menors de Lleida a un any i tres mesos d'internament en règim semiobert, cinc mesos de llibertat vigilada i a pagar una indemnització de 6.000 euros.

Pels altres dos acusats, de nacionalitat espanyola, la fiscalia demana set anys de presó per un delicte d'abús sexual, que se'ls prohibeixi acostar-se o comunicar-se amb la víctima durant cinc anys i que la indemnitzin amb 6.000 euros per danys morals. Entén que va ser abús perquè la noia va dir que no i que li feien mal, la qual cosa considera suficient per demostrar el no consentiment, "tot i que no s'oposés fermament a causa de la seva deficiència". La noia té una discapacitat intel·lectual del 69%, reconeguda judicialment.

La defensa, en canvi, demana l'absolució dels nois en considerar que no ha quedat demostrat l'abús. Considera que les relacions van ser consentides perquè, segons han explicat els metges forenses, no hi havia lesions a nivell genital. "Tenia dolor a la zona lumbar i a les cames per haver estat en una postura molt temps", han declarat. A més, considera que la denunciant menteix perquè ha canviat la versió "fins a quatre vegades" i pel que fa a la seva discapacitat, defensa que no és perceptible a simple vista. Segons els forenses, en una conversa superficial no es nota la disminució de la noia, però en una conversa més profunda és possible detectar-ho, han dit.

La noia ha declarat protegida per una mampara i acompanyada d'una psicòloga. Els nois han utilitzat el seu dret d'última paraula per insistir que les relacions van ser consentides, que no la coneixien de res i que no es van adonar de la seva discapacitat.