La Paeria impulsa una exposició fotogràfica sobre la memòria del camp nazi de Mauthausen

La mostra, inaugurada avui i que es pot veure a la Biblioteca Pública fins al 28 de febrer, recull les instantànies conservades pels interns del camp i vol sensibilitzar la ciutadania pel respecte dels drets humans i per evitar que fets tan tràgics com aquest tornin a repetir-se

Redacció
10 de gener del 2019
Actualitzat a les 9:42h
Camp de concentració de Mauthausen
Camp de concentració de Mauthausen | AA Mauthausen
L'Ajuntament de Lleida, en col·laboració amb l'associació Amical de Mauthausen, organitza a partir d'aquest dimecres a la Biblioteca Pública de Lleida l'exposició "Imágenes y memòria de Mauthausen", que mostra l'horror de l'Holocaust a partir de les fotografies que es conserven d'aquest camp de concentració situat en territori austríac. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha assistit a l’acte inaugural, en què s’ha fet una visita a la mostra, conduïda pel representant del Comitè Internacional de Mauthausen, Josep San Martín.

El tinent d’alcalde Joan Gómez ha assenyalat que és important sensibilitzar la ciutadania sobre fets històrics com aquest, perquè coneguin què va passar, i ha apuntat que s’han de conèixer els motius que van desencadenar els fets, per evitar repetir-los. El delegat de la Generalitat, Ramon Farré, i el mateix San Martín, també han participat en l’acte, amb la directora de la Biblioteca, Antònia Capdevila.

Aquesta acció forma part del treball pel foment de la Cultura de Pau, la recuperació de la Memòria Democràtica i la sensibilització ciutadana pel respecte pels drets humans que du a terme la regidoria de Drets Civils en col·laboració amb entitats de la societat civil i altres institucions per tal d'evitar que fets tan dramàtics com aquests tornin a succeir. Ha estat possible gràcies al conveni signat amb l'Amical pel projecte Buchenwald-Mauthausen, que té com a objectiu donar a conèixer la deportació als camps de concentració nazis i, especialment la dels republicans espanyols, a l'àmbit pedagògic dels Instituts de Secundària de Lleida.

L'exposició, que és la més gran de què disposa l'Amical de Mauthusen, consta de 30 plafons de grans dimensions que ompliran el tot claustre de la Biblioteca, que cedeix el departament de Cultura de la Generalitat, ja que donada la seva envergadura necessita un espai mínim de 250 metres quadrats. S'ha pogut veure per diverses ciutats d'Espanya com Barcelona, Madrid i València, i serà la primera vegada que es podrà veure a Lleida. Es podrà contemplar des d'avui fins al 28 de febrer.

Es tracta d'una mostra fotogràfica organitzada sota la iniciativa del Ministeri d'Interior austríac, l'Amicale de Mauthausen francesa i l'Amical de Mauthausen espanyola amb la col·laboració del Comitè Internacional de Mauthausen, i que té l'objectiu de donar a conèixer al gran públic les imatges que documenten la realitat d'aquest camp de concentració i d'algun camp exterior, per tal de mantenir viva la memòria dels milers de deportats als camps del Tercer Reich.