Valls s'indigna i esbronca Cunillera per la referència als presos al Premi Josep Pla

L'escriptor Marc Artigau afirma en rebre el guardó: "Sento una ràbia que no puc evitar per viure en un país on hi ha presos polítics i el Govern legítim de la Generalitat està exiliat"

Marc Artigau rep el Premi Josep Pla.
Marc Artigau rep el Premi Josep Pla. | ACN
Redacció
07 de gener del 2019
Actualitzat a les 10:26h
L'escriptor Marc Artigau (Barcelona, 1984) ha guanyat el 51è Premi Josep Pla amb la novel·la La vigília. L'obra narra la història del Raimon, un noi que escriu contes a la ràdio –com el mateix autor- i que, un dia, rep el misteriós encàrrec d'una senyora gran que li demana que escrigui la seva biografia. A partir d'aquest moment, el Raimon intentarà esbrinar què hi ha darrera d’una oferta que no sembla innocent.

En les seves primeres paraules al rebre el premi, Marc Artigau ha dit que es feia molt difícil diferenciar el que un escriu del que un viu i, en una referència molt clara a la situació política a Catalunya, ha afirmat: "Sento una ràbia que no puc evitar per viure en un país on hi ha presos polítics i el Govern legítim de la Generalitat està exiliat". El dramaturg ha assenyalat que "d'aquí a un temps, quan es recordin aquests dies i anys, sentirem molta vergonya de tot el que està passant". Artigau ha assenyalat que "la diferència que hi ha entre la ficció i la realitat és que la ficció la podem reescriure i la realitat, no".

Les paraules de suport als presos polítics han enutjat Manuel Valls, candidat a l’alcaldia de Barcelona i que també ha assistit a l’acte. Segons ha explicat la periodista Pilar Eire, amb qui compartia taula, Valls ha dit que Artigau era un “pesat” i fins i tot s’ha adreçat a Artur Mas, que seia al seu costat, i li ha dit: “Tu tens la culpa, i què passa? Ningú dirà res?”.
  La cosa no s’ha acabat aquí. Quan ha finalitzat l’àpat, Valls s’ha dirigit a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i li ha retret que permetés un discurs d'aquest tipus, segons ha explicat el periodista Antoni Bassas.La consellera Laura Borràs, que ha presenciat la conversa, també hi ha dit la seva a les xarxes socials: “Doncs sí, continuarem essent tan pesats com calgui reivindicant la justícia i la llibertat. Som demòcrates!”