La Granadella rememora els 80 anys dels bombardejos de la Guerra Civil

Una ruta pels refugis i una recreació històrica amb batalla han recordat l'episodi més cruel de la història del poble

Imatge d'un soldat  mort durant la recreació
Imatge d'un soldat mort durant la recreació | ACN
Redacció
30 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:39h
El municipi de La Granadella, a les Garrigues, ha rememorat aquest dissabte els 80 anys dels bombardejos de la Guerra Civil que va "arrasar" el municipi un 25 de desembre, tal com ha explicat Josep Maria Navàs, un dels organitzadors d'aquesta commemoració i veí del municipi. Entre les activitats organitzades destaquen dues rutes matinals pels refugis que es van crear en aquella època per tot el poble i també una recreació històrica en què han participat una cinquantena de figurants, entre els quals hi ha el grup de recerca de la Universitat de Barcelona, Didpatri.

Com a novetat, en aquesta edició s’hi ha afegit el municipi de Soleràs, on també s'han fet diverses rutes guiades al voltant dels escenaris de la guerra.

En la recreació s'han escoltat trets, molt fum i també com els soldats reaccionaven a les bombes llençades per part de l'aviació alemanya i italiana i com s'intentava defensar el poble. També s'ha escenificat una batalla entre soldats nacionals i soldats republicans que ha acabat amb el triomf del bàndol nacional davant l'església de La Granadella. El grup "Ejército de l’Ebro" juntament amb el grup de recerca de la UB, DidPatri, han escenificat vestits d’època "com es movien els soldats de l'exèrcit popular", tal com ha explicat el catedràtic i membre de DidPatri, Francesc Xavier Hernández.

I és que el municipi va ser "una cruïlla de forces", segons explica Josep Maria Navàs, veí i un dels organitzadors dels actes dels 80 anys dels bombardejos. Una situació, la de La Granadella, que suposava l'enllaç amb les comarques tarragonines i el front de l'Ebre.

Navàs explica que els bombardejos al poble es van allargar des del 22 de desembre fins l'1 de gener però que el moment més sagnant es va produir el dia de Nadal, el 25 de desembre, quan el poble va quedar "arrasat", explica Navàs.

Al municipi hi havia una escola de comissaris, que va servir de refugi, però que finalment va ser assaltada pel bàndol nacional. Allà es van refugiar també dues nenes que jugaven en un pati. Un soldat les va lliurar de l'impacte d'una bomba, explica Navàs, que assegura que més tard "van morir tant les nenes com una dotzena de comissaris".