Insten els serveis penitenciaris a immobilitzar els presos només segons criteris mèdics

El Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura considera que cal una "revisió en profunditat" dels protocols

Presó de Brians
Presó de Brians | Arxiu ND
Redacció
28 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:35h
Aquest divendres el Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT) ha presentat el seu Informe anual, que posa l'atenció en mesures com la limitació dels mecanismes de contenció mecànica -és a dir, immobilitzar els presos-, el perill creixent de les tasques educatives degut al creixement de joves en centres, i la regulació de l'ús de les pistoles Taser. 

L'MCPT creu que la contenció mecànica ha de ser una mesura "exclusivament sanitària", pels riscos que implica per a la salut, i afegeix que el seguiment, la supervisió i la finalització de la mesura haurien de correspondre únicament a criteris mèdics i indicats pel personal sanitari. Així mateix, demana que les contencions que es produeixin tinguin "una durada mínima, limitada a l'estat d'alteració de la persona immobilitzada". 

Les conclusions i recomanacions més destacades incloses en l’Informe anual han sigut lliurades pel síndic de greuges, Rafael Ribó, al president del Parlament, Roger Torrent. Segons el Mecanisme, cal "una revisió en profunditat" de la instrucció vigent de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, en la línia d'apostar per polítiques de "contenció zero", mitjançant protocols de prevenció generals i específics.

Altres observacions del Mecanisme 

Més enllà de les contencions físiques, el Mecanisme també considera que cal revisar "urgentment" i a la baixa els imports de tots els productes que comercialitzen els economats dels serveis penitenciaris, especialment els que siguin de primera necessitat, com els productes d'higiene femenina.

A més, detecta una major ocupació als centres de justícia juvenil, i l'MCPT alerta que això pot afectar a la tasca educativa que s'hi fa. Segons es detalla en l'informe, aquest augment pot comportar un canvi en la dinàmica educativa i de reinserció i convertir-la en una intervenció més disciplinària. Considera també que es fa una intervenció en alguns casos que és incompatible amb els drets dels infants, i posa com a exemples el dret a la intimitat i a la dignitat, així com al manteniment del vincle i les sancions, i les mesures correctores.

 

La presó de Brians 1 Foto: Wikicommons



La perspectiva de gènere i drets dels estrangers

Un altre dels aspectes que recull l'Informe és la presència de dones a les presons. Destaca que és necessària la incorporació de la perspectiva de gènere en el sistema d'execució penal, així com implementar polítiques públiques que "tinguin en compte diferències entre homes i dones en el compliment de les penes". 

Pel que fa als estrangers privats de llibertat, el Mecanisme recomana "fer un recordatori als responsables de les comissaries de policia i dels centres penitenciari sobre els drets que tenen en relació amb la comunicació dels consolats respectius". 

Mossos d'Esquadra i policia local

L'Informe també s'adreça als cossos policials. Concretament, en el cas dels Mossos d'Esquadra, indica que cal ajustar les instruccions d'ús de dispositius que funcionen amb energia, com les pistoles Taser, s'han de prohibir en infants i adolescents de 18 anys.

A més, l'MCPT insisteix en què la visita mèdica que es dugui a terme durant la detenció sigui en privat i sense personal de custòdia present, amb l'excepció que hi hagi sospites justificades de risc o que el professional sanitari ho reclami. Aquesta petició s'estén a la resta de policies locals. 

El contingut de l'Informe ha estat elaborat després d'un any sencer de visites a 47 centres penitenciaris. S'han dut a terme 53 entrevistes a persones internes i als professionals, i quan s'han denunciat episodis d'abusos o irregularitats -i sempre que el Síndic hi pogués intervenir- s'han obert expedients de queixa o actuacions d'ofici. Als centres de menors s’han fet 63 entrevistes amb joves residents i 11 amb professionals.