Els deu lleidatans del 2018

Fèlix Larrosa s'ha convertit en nou alcalde de Lleida en subsitució d'Àngel Ros, Rosa Maria Perelló és presidenta de la Diputació després de la dimissió de Joan Reñé, Marc Márquez ha guanyat un nou mundial de Moto GP i Robert Martínez s'ha consolidat com un dels millors entrenadors del futbol mundial

30 de desembre del 2019
Imatge dels protagonistes del 2018 a Lleida
Imatge dels protagonistes del 2018 a Lleida
Joan Reñé. Després de set anys com a president de la Diputació, Joan Reñé va acabar el seu mandat de manera abrupta a principis del mes d’octubre arran d’una investigació policial contra el cobrament de comissions il·legals. Reñé ha negat sempre que hagi comès delicte, però el PDECat va decidir marcar distàncies amb ell i el va deixar sol al capdavant de la institució, un gest que l’actual expresident provincial va considerar una traició. Reñé va renunciar a la presidència de la Diputació, però no a l’acta de diputat ni al lideratge del seu partit a Ponent.

Fèlix Larrosa. La dimissió d’Àngel Ros li va obrir les portes de l’alcaldia. Hi va arribar a finals d’agost brandant la proclama del canvi respecte el seu antecessor, però la geometria política de la Paeria no li han permès ampliar pactes amb altres partits que no siguin Cs i PP. Larrosa assegura que ell és el canvi, i ha acompanyat aquest lema amb gestos com la retirada d’alguns noms franquistes dels carrers de la ciutat. Amb un grup municipal poc fidelitzat amb ell, Larrosa té la missió de gestionar el final de mandat i de fer-se popular entre la ciutadania, cridada a votar a les eleccions municipals del maig.

Rosa Maria Perelló. És una de les polítiques amb més poder de Catalunya. L’alcaldessa de Tàrrega es va convertir a finals d’octubre en la primera presidenta de la Diputació de Lleida després de la dimissió de Joan Reñé. Perelló ha aprovat els pressupostos i governarà l’organisme provincial fins el proper mes de juny. El seu caràcter i tarannà polític li fan guanyar punts com a possible candidata a revalidar la presidència en el cas que el PDECat guanyi les municipals a la demarcació.

Teresa Cunillera. Està fent el darrer servei al PSOE. Pedro Sánchez la va treure de la jubilació per fer-la delegada del govern espanyol a Catalunya, un càrrec espinós després de l’aplicació de l’article 155 per part del PP. Cunillera ha defensat el diàleg per resoldre la qüestió catalana i ha manifestat la seva incomoditat en relació a la presó preventiva dels polítics independentistes.

Robert Martínez. Ha estat un dels millors entrenadors de l’any a nivell mundial. El balaguerí va aconseguir portar la selecció de Bèlgica al tercer lloc del Mundial de Rússia, el millor resultat obtingut mai pel combinat belga en una fase final d’aquesta competició. Fruit d’aquest bon resultat, Martínez ha estat un dels noms que s’han sondejat en diversos clubs de primer nivell com el Reial Madrid, el Barça o el Manchester United. A més, el passat mes de novembre va rebre el títol de fill predilecte de Balaguer.

Marc Márquez. El pilot de Cervera no té aturador. Aquest 2018 ha aconseguit el seu setè mundial, el cinquè en la categoria de Moto GP. Els números de Márquez ja són equiparables als de les grans llegendes del món de la moto, i només té 25 anys. El seu nou repte, superar Jorge Lorenzo, que aquest 2019 competirà amb una Honda, la mateixa moto que pilotarà Márquez.

Tatxo Benet. El cas de les obres de Sixena ha viscut un segon episodi aquest 2018 amb la presentació de l’exposició sobre presos polítics al Museu de Lleida. L’equipament lleidatà va ser el primer espai on es va poder veure l’obra de Santiago Sierra, vetada a la fira d’art de Madrid, ARCO. L’empresari lleidatà Tatxo Benet va comprar l’obra per tal que s’exposés al museu. Durant la presentació, diverses persones van escridassar l’aleshores alcalde, Àngel Ros, a qui feien responsable de la marxa de les obres.

José Crespín. Ha passat de ser cap de gabinet de la Paeria a subdelegat del govern espanyol a Lleida. José Crespín s’ha convertit en un polític professional, i s’ha proposat fer de la subdelegació una institució propera als ciutadans. El socialista ha estat notícia aquest any per l’actitud que va tenir contra una manifestant a les portes del Museu de Lleida que li va costar una denúncia.

Marta Vilalta. Amb Oriol Junqueras a la presó i Marta Rovira a Suïssa, ERC ha hagut de bastir nous lideratges per mantenir el discurs del dia a dia. Un d'ells ha estat el de Marta Vilalta, portaveu nacional de la formació i Vicesecretaria General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement. La política de Torregrossa és actualment una de les cares visibles dels republicans juntament amb el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. 

Àngel Ros. El 2018 ha estat l'any de la seva jubilació com alcalde de Lleida. Ros va anunciar a principis d'agost que deixava el càrrec per ocupar la plaça d'ambaixador d'Andorra, un càrrec que li va oferir Josep Borrell. La marxa de Ros va suposar el final de 14 anys com alcalde de Lleida i el punt i final abrupte a una legislatura en la que ha estat el centre de les crítiques dels partits sobiranistes.