La Diputació aprova els primers pressupostos de Perelló amb el suport del PSC i l'abstenció d'ERC

Els comptes ascendeixen a 129,7 milions i redueixen els fons que s'assignaran mitjançant ajuts directes | Els republicans diuen que els números són "continuistes" però insisteixen en la "mà estesa"

20 de desembre del 2018
Actualitzat a les 17:50h
Rosa Maria Perelló, presidenta de la Diputació
Rosa Maria Perelló, presidenta de la Diputació | ACN
La Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous els primers (i potser darrers) pressupostos de la presidenta Rosa Maria Perelló. Són 129,7 milions d'euros que han estat avalats pel PDECat, PSC i Unitat d'Aran. ERC, Cs i PP s'han abstingut mentre que la CUP hi ha votat en contra. 

Perelló ha posat en valor el caire social i la inversió per al desplegament de fibra òptica al territori que suposen els nous comptes, que augmenten un 0,34% respecte a les xifres d'aquest any. La presidenta provincial ha destacat que un 40% del pressupost, prop de 50 milions d'euros, suposaran una aportació directa als ajuntaments, mitjançant concurrència competitiva. En aquest context, els pressupostos contemplen també una reducció dels fons que s'assignaran mitjançant ajuts directes de presidència.

L'equip de govern assegura que aquestes ajudes disminuiran un 35%, i passaran dels 12 milions previstos en l'actual exercici als vuit milions el 2019, i se centraran en qüestions d'urgència i necessitat. La majoria dels grups també han valorat positivament aquesta reducció però consideren que cal anar més enllà i incrementar aquells que es concedeixen per concurrència competitiva. ERC ha valorat el gest, per bé que ha apuntat que només es rebaixaba un 16%. 

Els republicans han qualificat el pressupost de "continuista" en relació amb els darrers anys i han assegurat que els comptes redueixen en quatre milions d'euros respecte al 2018 les aportacions als ajuntaments. La formació ha optat per l'abatenció com a gest per oferir "mà estesa" i un "marge de confiança a la seva presidenta, després dels compromisos adquirits per Perelló". La CUP ha justificat el vot contrari pel fet que no s'hagin incorporat les seves aportacions i pel desacord en algunes de les partides previstes.

Des de l'equip de govern també han defensat "la bona salut" i la situació de "sanejament" de les finances de la institució, fet que li permetran tornar a recórrer al crèdit el 2019. L'objectiu és tancar el pròxim any amb una ràtio d'endeutament per sota del 46%, respecte al 36,6% en què es preveu tancar el 2018.