El Memorial Democràtic podria fer prospeccions per confirmar la fossa de Bell-lloc durant el 2019

Si es confirma que hi ha cossos enterrats l'obertura no es faria fins al 2020 perquè els indicis apunten a què es tracta d'una fossa de grans dimensions

Regidors i alcalde amb la directora de Memòria Històrica
Regidors i alcalde amb la directora de Memòria Històrica | ACN
Redacció
18 de desembre del 2018
Actualitzat a les 19:44h
Si s'aconsegueix recollir la suficient documentació que acrediti la possibilitat d'una fossa comuna de la Guerra Civil al cementiri de Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell) al llarg del 2019 els tècnics responsables del Memorial Democràtic faran unes primeres prospeccions per confirmar l'existència d'ossos enterrats.

Així ho ha anunciat la directora de Memòria Històrica del Departament de Justícia, Carme Garcia, que aquest dimarts s'ha reunit amb l'alcalde del municipi i ha visitat l'indret del cementiri on es calcula que hi ha la fossa. Garcia ha afegit que l'obertura de la fossa es retardaria fins al 2020 perquè es creu que hi hauria enterrats una cinquantena de soldats republicans i per tant és de grans dimensions. Això suposa de 3 a 4 mesos de treballs, com a mínim, i caldria programar-ho adequadament.

Arran del 80è aniversari del bombardeig feixista al municipi per la Guerra Civil, l'Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell es va posar en contacte amb el Memorial Democràtic per informar de la possibilitat d'una fossa comuna amb soldats republicans al cementiri del municipi. Així ho explica la ''memòria oral'' del molts veïns del municipi, ha assenyalat l'alcalde Carles Palau, que ha afegit que van trucar al Memorial per saber com ho havien de fer per tirar endavant una possible obertura i dignificació de l'espai.

Carme Garcia ha dit després de reunir-se amb l'alcalde que ara s'han repartit la feina per recollir documentació que confirmi l'existència de la fossa i si es recull la suficient, durant el 2019 es farien unes primeres prospeccions per tal que de manera ''metodològica'' es constatin les restes.

Una vegada les restes estiguin confirmades, el primer que es farà és senyalitzar i dignificar aquest espai al cementiri i en vista al 2020 es podria obrir la fossa per comprovar amb exactitud quants cossos s'hi van enterrar.

Garcia ha remarcat que en tot aquest procés és molt important ''prioritzar'' el fet que hi hagi familiars que reclamin persones que hagin pogut desaparèixer en l'entorn de la fossa o el municipi on es troba. Es tracta d'un ''estímul fonamental'', ha afegit, i per això, des del Memorial és posa molt èmfasis en difondre la possibilitat d'una fossa. En aquest sentit, la de Bell-lloc d'Urgell ja figura com a possible fossa al mapa de fosses de Catalunya.

La de Bell-lloc d'Urgell podria ser una fossa comuna amb una cinquantena de soldats morts per un bombardeig que les forces feixistes van llençar contra el municipi el 27 de novembre del 1938.

En aquells moments hi havia molts soldats republicans establerts al municipi per la seva proximitat amb Lleida, que ja estava dominada pels franquistes. Es creu que molts d'aquests soldats eren brigadistes internacionals.