Amadeu Ros, nou president dels regants del Canal d'Urgell: «O modernitzem el canal o morim»

El també alcalde de Tornabous deixarà l'alcaldia "en unes setmanes" per "no estar darrere de cap partit"

Amadeu Ros, president dels regants del Canal d'Urgell
Amadeu Ros, president dels regants del Canal d'Urgell | ACN
Redacció
17 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:56h
Amadeu Ros ha estat el guanyador de les eleccions de la Comunitat General de Regants del Canal d'Urgell. Ros ha explicat a l'ACN que el repte més gran que encara hi ha és la modernització. "O modernitzem el Canal o morim", ha dit amb rotunditat. En aquest sentit, Ros, que és alcalde de Tornabous, ha afirmat que deixarà l'alcaldia "en unes setmanes". El motiu, explica, és que així no està "darrere de cap partit per portar aquesta tasca".

Els comicis, que s'han celebrat aquest diumenge, li han atorgat una "majoria aclaparadora" segons ha qualificat el mateix Ros, recollint els vots de 38.500 hectàrees de les 77.000 que té el Canal. "No hem acabat el recompte", ha puntualitzat, perquè el resultat ja era clar. La Comunitat General de Regants del Canal d'Urgell la formen uns 20.000 regants.
Ros ha explicat que quan portava els vots de 38.500 hectàrees "s'ha parat de comptar" perquè ja no era "possible que ningú igualés el resultat". La resta de candidats, segons el mateix Ros, s'han situat en 23.000 hectàrees, el tercer en 8.000 i el quart en unes 1.000.

El nou president s'ha mostrat satisfet i ha explicat que a partir d'ara el Canal d'Urgell ha d'assumir el gran repte de la modernització que és "més que un projecte de país", pel que representa per l'economia de tot el territori, però també "pels aliments per a tot Catalunya i per tot el que exportem", ha puntualitzat. Uns 135 síndics, de cinc comarques, han assistit als comicis representant cadascú un nombre d'hectàrees.

A més, Ros ha remarcat que la modernització significaria "tenir altres cultius d'un valor adquisitiu més alt i evitaríem l'abandonament de la gent més jove" i ha recordat també que el Canal d'Urgell el formen uns 20.000 regants. "Estem envoltats de comunitats modernes, i Urgell s'havia quedat endarrere aquests 14 anys", ha detallat. Ara el reg es fa "a manta", ha explicat Ros, i cal apostar pel reg "d'aspersió o degoteig".

En aquesta nova etapa com a president, que tot just comença, Ros ha anunciat que deixa el càrrec d'alcalde de Tornabous "en unes setmanes" per dedicar-se plenament al Canal. "No estic darrere de cap partit per portar aquesta tasca", ha destacat.

El recentment nomenat president dels Regants del Canal d'Urgell ha dit també que cal dissenyar i projectar el canal, discutir-lo amb temps, "almenys un any" i després necessitaran ajuda de "totes" les administracions per "tirar-lo endavant".