Els ecologistes veuen «impossible» que Doctor Music compleixi els requeriments del Govern

Els ecologistes asseguren que 100 de les 141 hectàrees del recinte són en "zones inundables" i demanen que el festival es faci en un altre lloc

Joan Vàzquez, amb el tècnic d’Ipcena, Tomàs Ribes
Joan Vàzquez, amb el tècnic d’Ipcena, Tomàs Ribes | ACN
Redacció
14 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:53h
Ipcena segueix defensant que la nova edició del Doctor Music Festival no es pot dur a terme als terrenys d’Escalarre, ja que considera "impossible" que la promotora Doctor Music pugui donar compliment als requeriments de la Generalitat, tot i les modificacions que pugui introduir en el projecte per complir amb la normativa i poder rebre l'autorització.

Els ecologistes sostenen que 100 de les 141 hectàrees del recinte on està previst el festival són "en zones inundables" i afecten "la zona d'escenaris, d'acampada i del pàrquing". L'entitat adverteix del "risc" d'una possible avinguda dels rius però especialment per "l'aigua, fang i roques" que podria acabar al festival procedent dels barrancs propers, en cas que caigués un important volum de pluja en poca estona.

Per això, l'entitat ha tornat a demanar aquest divendres a la promotora que busqui una ubicació alternativa per celebrar el festival, i que deixi de vendre abonaments d’un festival previst en una zona “on no es podrà fer". 

D'altra banda, Ipcena ha tornat a denunciar que ni la Guingueta d'Àneu ni Esterri d'Àneu tenen fet el Pla d'Actuació Municipal (PAM) i que "haurien de tenir" en tractar-se de municipis afectats per zones inundables i zones naturals. Així, ha demanat que se sancioni als respectius consistoris per no comptar amb aquest pla. 

Informe desfavorable

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va emetre un informe desfavorable a la proposta d'ubicació del Doctor Music Festival presentada pels promotors, atès el "risc" que suposa emplaçar-lo en "zona d'afecció" de diversos rius i rieres.

Davant d'aquest fet, el Govern va alertar que la tramitació d'un projecte que preveu emplaçar 60.000 persones en un espai "d'alt valor natural", ha de tenir en compte les afectacions a la fauna i als hàbitats; l'impacte acústic i lumínic; la inundabilitat; les vies d'evacuació i aspectes sobre protecció civil i mobilitat, entre d'altres. És per això que l'executiu ha demanat a Doctor Music que modifiqui el projecte tenint en compte aquestes consideracions.

La promotora es compromet a ajustar-se a la legalitat

En un comunicat, la promotora del Doctor Music Festival es va comprometre a complir els requeriments que li pugui fer la Generalitat per garantir que el festival s'ajusti a la legalitat. En resposta a Ipcena, Doctor Music va assegurar que "el risc d'una riuada sobtada i perillosa a la zona de festival és del tot inexistent" i va voler diferenciar entre "una zona amb el risc d'inundar-se que una zona amb el risc de riuada".
 

El poble d'Escalarre, al fons, i imatges de les terres en primer terme. Foto: ACN


La promotora també va exposar que "cap dels terrenys que ocupa el festival es troba en un espai protegit, i menys encara en zona de Parc Natural" i va expressar el seu compromís per "fer un dels festivals més sostenibles d’Europa”. La tramitació de l'autorització per celebrar l'esdeveniment es troba en període de presentació d'al·legacions, respecte l'estudi d'inundabilitat. 

Tot i que la promotora introdueixi canvis en el projecte, tal com s'ha compromès a fer, el portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, no veu "factible" traslladar les zones d'acampada, d'escenaris i de pàrquing que estarien en "zona inundable" a una altra ubicació propera. El portaveu d'Ipcena creu que seria una "irresponsabilitat" que l'Administració acabés autoritzant el festival i, per això, ha reclamat a Doctor Music que busqui un altre lloc on celebrar-lo.