El jutge manté la investigació per homicidi a una monitora per la mort d'un nen a una piscina de les Borges

Reconstrueixen l'ofegament mortal d'un menor de 7 anys a la piscina del Club de Tennis de la localitat

Redacció
13 de desembre del 2018
Actualitzat a les 10:46h
Imatge de la policia a la piscina on es va ofegar el nen
Imatge de la policia a la piscina on es va ofegar el nen | ACN
La piscina del Club de Tennis de les Borges Blanques ha estat objecte aquest dimecres al migdia de la reconstrucció de l'ofegament mortal d'un menor de 7 anys el 16 d'agost passat. La víctima, natural dels Omellons (Garrigues), estava fent un curset de natació quan es va ofegar i es va obrir una causa penal contra dos monitors que estaven al càrrec dels nens que feien l'activitat. Ahir dimarts es va saber que la Fiscalia de Menors ha arxivat la causa contra un dels dos monitors – el que és menor – ja que es considera que no hi va tenir responsabilitat. El jutjat d'Instrucció número dos manté però la investigació a l'altra monitora, major d'edat, per un delicte d'homicidi imprudent. La reconstrucció s'ha fet amb vestits de neoprè degut a les baixes temperatures.

L'advocat de la monitora investigada, Pau Simarro, ha explicat que amb la reconstrucció esperen veure que va passar el dia dels fets "exactament amb les mateixes persones presents", amb l'objectiu de saber si l'actitud dels monitors va ser negligent o diligent. Simarro ha afegit que ells defensen que va ser "totalment diligent" però que per desgràcia "hi ha coses que no es poden evitar a la vida".

L'advocat ha remarcat que hi ha qüestions pendents d'aclarir com per exemple si realment la mort va ser per ofegament o no. En aquest sentit, el lletrat ha assegurat que l'autòpsia diu que ''no queda clar'' i per això s'han demanat una sèrie d'informes a altres centres perquè s'acreditin una sèrie de qüestions dubtoses.

Simarro ha explicat que quan els monitors van treure el nen que estava enfonsat a la piscina van comprovar que estava amb "una rigidesa corporal molt especial" i que aquesta és la qüestió que fa dubtar sobre si la mort va ser o no per ofegament. És per això, que l'advocat creu que cal veure si el menor tenia "antecedents patològics" que poguessin ser els causants el tràgic final, ja que sabia nadar i "la monitora el va veure nadar".

L'altre monitor, el menor d'edat, tenia coneixements de primers auxilis i una vegada van treure el nen de l'aigua li va practicar el massatge cardíac sense èxit. Simarro també ha volgut matisar que la monitora que defensa estava com a substituta el dia dels fets, ja que se la va contractar el darrer moment degut a una baixa del monitor titular. En aquest sentit, ha recordat que la noia va advertir a l'empresa que no tenia coneixements de l'activitat que s'havia de portar a terme però que se li va dir que no hi hauria problema perquè l'altre monitor sí que en tenia i havia portat el grup de nens tota la setmana.

De la seva banda, l'avocat Enric Rubio, de l'empresa que oferia l'activitat de lleure, Esport Actiu, ha explicat que havien complert amb ''les mesures de seguretat pertinents'' ja que l'empresa té tots els permisos, la documentació i les autoritzacions dels menors. En aquest sentit, ha lamentat la desgràcia que es va produir i ha recordat que a la piscina hi havia pocs nens (10) i dos monitors controlant.

Finalment, l'advocat que representa la família del menor ofegat, Xavier Prats, ha dit que consideren que els monitors van tenir una actitud de ''deixadesa i omissió de les seves obligacions''. Així mateix, ha dit que estan a l'espera de l'autòpsia definitiva que creuen que acabarà determinant que la mort del nen és per ofegament. Prats ha afegit que la voluntat de la família és que els responsables "tinguin una condemna ferma i justa perquè això no sigui una cosa que es pugui repetir". Tot plegat, ha remarcat, "amb l'objectiu que hi hagi més cura amb els nens tant petits en estades de lleure".